1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Malin Thelin
4 av 5
Israelisk stridsvagn
5 av 5
Svea hovrätt

Fackets framtid och kriget i Gaza

16.00 - 16.45

Gazakriget - de första svenskarna ute
De första svenskarna fick idag lämna Gaza. Generalkonsulatet i Jerusalem har arbetat hårt med detta. I Studio Ett hör du Moussa Al-Massri en av svenskarna som fått komma ut ur Gaza, och Anna Brodin, politisk konsul i Jerusalem.

Förändringar krävs för att facket ska överleva
Många fackförbund har vänt trenden och värvar medlemmar igen då arbetslösheten ökar. Det visar siffror från slutet av året. Men trots att trenden med fallande medlemsantal nu verkar brutits får inte facken slå sig till ro. De unga måste värvas och under ytan pågår ett stort förändringsarbete för att fackförbunden ska ha en plats i framtiden. Räkfrossa i Luleå skärgård och Stand up comedy i Malmö var två grepp som SKTF tog till i fjol, samtidigt som ombudsmännen mer ska arbeta som coacher och ungas korta osäkra anställningar ska uppmärksammas. Veronica Karlsson, SKTF Norrköping, Sture Nordh, ordförande TCO, Olle Sahlström, författare, Bengt Lang, SKTF Malmö och Andreas Johansson, studerande.

Peruansk försoning
Den fattiga och eftersatta Ayacucho-provinsen var den som drabbades värst av kriget mellan maoistgerillan Sendero Luminoso och den peruanska armén under 1980- och 1990-talen. Det är nu länge sedan kriget tog slut men tortyr och massavrättningar har lämnat djupa spår. Först nu börjar skräcken släppa sitt grepp om offren. Och nu ska de även få skadestånd för sitt lidande har man lovat från huvudstaden Lima. Reportage av Martin Garat.

17.00-17.45

Kriget i Gaza
Gjorde Israel rätt när man inledde sin offensiv mot Gaza? Vad hade man egentligen för val? Vad krävs för att bryta Palestinakonfliktens onda cirklar. Intervju med Rawiw Abraham som var förste sjukvårdare på plats vid det hem för äldre i staden Naharaiya i norra Israel som i morse träffades av en raket från södra Libanon, då flera människor skadades och hör en efterföljande diskussion mellan Göran Rosenberg, författare och journalist, och Lisa Abramowicz, ordförande för Svensk Israelinformation.

Hushållens ekonomi
Skitår och vargavinter så har ett par olika företrädare för regeringen beskrivit det vi har att förvänta oss av 2009. Men som har påpekats på sina håll så gäller det knappast för alla. För samtidigt som varslen slår rekord och många svenskar riskerar arbetslöshet så kan de som har en trygg anställning, hög lön och äger sitt boende tvärtom räkna med flera tusen mer i plånboken varje månad. Bara skattesänkningarna ger en familj med två höginkomstagare 2000 kr mer att röra sig med per månad. Kalle Larsson, riksdagsledamot (v) och Tomas Tobé, riksdagsledamot (m) deltar.

Berlinbarn
Med början efter andra världskriget och ända fram till murens fall kom mer än 55.000 barn från Västberlin för kortare eller längre tid till fosterhem i Sverige. Berlinbarnhjälpen drogs igång av några pastorer inom frikyrkan och syftet var att barn från fattiga och utsatta familjer i västenklaven under skolloven skulle få uppleva naturen i Sverige. I år till 20-årsminnet av murens fall, visas en utställning i Berlin om Berlinbarn i Sverige och Berlin. Senare kommer den också att visas i Sverige. Hör mer i Lotta Malmstedts reportage.

Vittnesstöd
Det behövs fler vittnesstödjare till tingsrätter och hovrätter, medmänniskor som stöttar vittnena innan de ska in i rättsalen. Det visar en utvärdering som Brottsoffermyndigheten och Domstolsverket gjort. Vittnesstöd finns numera i alla tingsrätter och hovrätter i landet och fungerar bra, men kan bli ännu bättre enligt utvärderingen. Agneta Johansson reporter.

Programledare: Anders Holmberg och Malin ThelinProducenter: Magnus Westberg och Johanna Hellström
magnus.westberg@sr.se johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".