Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Politiska spelet om Palestinakonflikten, rånplaner som affärsidé, mikrofonernas Rolls-Royce

Publicerat fredag 9 januari 2009 kl 09.00
1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
Towe Matre
3 av 6
4 av 6
Meryl Streep och Didrik-mikrofonen
5 av 6
The Eden Project i St Austell, Cornwall.
6 av 6
Foto: Ida Eklund/SCANPIX

16.00-16.45

Folkrätt
Idag har den israeliska militären genomfört flygbombningar och artilleribeskjutning av bland annat Gaza stad. Kriget i Gaza har nu pågått i 13 dygn och rapporterna inifrån den avspärrade enklaven talar om människor som lider brist på mat, rent vatten, värme och mediciner. Framför allt handlar det förstås om skräcken för granater, missiler och kulor från de israeliska vapnen runt Gazas städer. Igår riktade Internationella Röda Kors-kommittén ovanligt skarp kritik mot Israels agerande där man uppgav att israeliska soldater lät bli att hjälpa en grupp svältande barn som satt vid sin döda mors sida. Christer Zettergren, generalsekreterare Svenska Röda Korset medverkar.

Palestinakonflikten
Vi fortsätter att diskutera kriget i Gaza i vårt tema och då lyfter vi blicken från nyhetsflödet och tar upp de politiska pakter som finns i regionen. Var går konfliktlinjerna i arabvärlden - vilka länder stödjer vem och varför, och vilken bricka utgör Gaza egentligen i det stormaktspolitiska spelet? Medverkar gör SRs korrrespondent Jan Andersson, SRs reporter Maria Persson Löfgren som sedan länge följer utvecklingen i Mellanöstern och nyss hemkommen från konfliktområdet samt Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen.

Äldreboende för hbt-personer
Särskilda språkinriktade äldreboenden för personer med utländsk bakgrund finns redan. Nu har en seniorgrupp i Malmö med homo, bisexuella och transpersoner börjat jobba för särskilda äldreboenden för hbt-personer. Många har levt dubbelliv hela livet och är oroliga att de ska tvingas dölja sin läggning på ett vanligt äldreboende. Reportage av Lotta Malmstedt.

17.00-17.45

Sverige och Mellanöstern
Håller Sverige en för låg profil i Mellanösternkonflikten? Utrikesminister Carl Bildt gick i går för första gången ut och sade att Israel bryter mot folkrätten - men tillade samtidigt att Hamas också gör det. Sverige bör skärpa tonen ytterligare mot Israel anser oppositionen. Hör Kent Härstedt, socialdemokrat som sitter i Utrikesutskottet. Gunnar Hökmark, moderat Eu-parlamentariker och ordförande i Samfundet Sverige Israel.

Rånplaner som affärsidé
Idag åtalas 16 män för inblandning i rånet mot postterminalen i Göteborg för ett år sedan. Bytet vid rånet blev bara en halv miljon kronor i bland annat rikskuponger. Orsaken var att den rånplan gärningsmännen hade var inaktuell och uppgifterna om att posten fraktar pengar med tåg var helt enkelt för gammal. Hur vanligt är det att det köps och säljs rånplaner i den kriminella världen? Intervju med Sven Alhbin, operativ chef, länskriminalpolisen i Västra Götaland.

The Eden Project
Mitt i ett gammalt grustag i brittiska Cornwall ligger The Eden Project. Det är flera stora trädgårdar, både utom- och inomhus. För inne i vad som ser ut som stora såpbubblor ryms till exempel en regnskog och en medelhavsträdgård. Platsen är ett populärt turistmål, men kanske framför allt ett ställe där kurser hålls och skolbarn får utbildning. Reportage av Maria Eksedler.

HIV
Varje år tas det upp mellan fem och åtta rättsfall i Sverige där hiv-smittade har haft sex utan att berätta om sin sjukdom. En del av dem har blivit kända som ”hiv-män eller hiv-kvinnor” och hamnat på kvällstidningarnas löpsedlar. Straffet är ofta fängelse men synen på hiv-smittade som potentiella kriminella har fått kritik, bland annat från Smittskyddsinstitutets generaldirektör som i höstas gick ut och sade att man inte ville hjälpa polisen att identifiera män som misstänks sprida hiv och menade att kriminaliseringen var ett hinder i det förebyggande arbetet. Anna-Maria Sörberg har skrivit boken ”Det sjuka” om ”hiv-män och hiv-kvinnor”och vår syn på sjukdomen och de som bär den.

Mikrofonernas Rolls-Royce byggs i Sverige
Just nu firar filmversionen av Abba-musikalen Mamma Mia triumfer världen runt. När musiken och sångerna till filmen skulle spelas in i London och New York använde man Benny Anderssons egen mikrofon. En mycket exklusiv mikrofon som byggts för hand i en källare i stadsdelen Sibirien i Stockholm, Didrik-mikrofonen. Anton Karis var där och träffade mikrofonbyggaren Didrik De Geer.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre
Producenter: Anna Dahlqvist och Karin Wickström

anna.dahlqvist@sr.se  karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".