1 av 5
Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
2 av 5
3 av 5
Åsa Sundman
4 av 5
5 av 5
Monica Saarinen

Ständig lågkonjunktur, äldreboende för missbrukare, kronvittnen och plea bargain, Guldbaggegalan

16.00 - 16.45

Palestinier om Hamas
Israels krig mot Hamas i Gaza går nu in på 17:e dygnet och antalet dödsoffer sägs idag ha överskridit 900 stycken. Men har Israel lyckats försvaga Hamas, som de själva påstår? Eller har stödet för Hamas tvärtom ökat till följd av kriget? Det är ingen entydig bild som ges, något som naturligtvis beror på vem man frågar.
Reportage av Anders Diamant.

Samtal med Cecilia Uddén, mellanösternkorrespondent, som befinner sig nära gränsen till Gaza.

Ständig lågkonjunktur
Många med funktionshinder tvingas att leva i en ständig lågkonjunktur. Funktionshindrade är den nya underklassen, säger Antoinette Hetzler, professor i sociologi och kritiserar regeringen för att inte göra tillräckligt för att se till att människor med funktionsnedsättning kan ta sig in i arbetslivet. Om vi ska kunna vara med och spela på den internationella marknaden måste alla som som kan och vill jobba få göra det, även om de inte kan jobba till 100 procent, säger hon. Medverkar gör också 24-årige synskadade Anders Moritz som försöker få ett jobb samtigt som han försöker leva på 7000 kronor i månaden, Kicki Lundmark, Synskadades Riksförbund Västerbotten och Elisabeth Svantesson (m), sitter i arbetsmarknadsutskottet och är särskilt engagerad i diskrimineringsfrågor.

Skolan i Spanien måste bli bättre
Annars kommer landet aldrig komma upp i samma levnadsstandard som resten av Europa. Det skriver OECD i sin senaste rapport om den spanska ekonomin. Orsakerna till den spanska skolans problem råder det delade meningar om. Men i botten syns spåren av diktaturen.
Reportage av Petra Socolovsky.

17.00-17.45

Israels tryck på Hamas
17 dagar in på kriget ökar Israel trycket på Hamas och samtidigt finns en stor oenighet, både inom regeringen och militären om ett fortsatt krig eller inte.
Isabelle Schierenbeck, statsvetare som följer konflikten och Jacob Katz, försvarsreporter på Jerusalem Post medverkar.

Äldreboende för missbrukare
Bergsjöhöjd i Göteborg är landets första äldreboende för alkholister och som tillåter de boende att dricka alkohol. Under de dryga tio år som Bergsjöhöjd har funnits har inställningen till modellen bland socialarbetare svängt från kritisk till försiktigt positiv. Nu startas liknande boenden på flera platser i landet.
Reportage av Benedikta Cavallin.

Kronvittnen och plea bargain
På onsdag faller domen mot Bandidos ledare Mehdi Seyyed och fyra andra Bandidosmedlemmar för sprängattentaten på Vasaplatsen i Göteborg för drygt 2 år sedan. Åtalet hade överhuvudtaget inte kunnat väckas om inte en av de fem misstänkta berättat vad han och de andra gjort.
Thomas Ahlstrand, åklagare och Jack Ågren, jurist och lärare på Stockholms universitet medverkar.

Om den omstridda iranska rörelsen ”Folkets Mujahedin”
Idag ordnade en grupp EU-parlamentariker en stor presskonferens här i Sverige med syftet att få Folkets Mujahedin struket från EU:s terrorlista. För trots att EG-domstolen tre gånger ogiltigförklarat terrorlistningen så står de fortfarande kvar.
Reportage av Susanne Palme som bevakar EU här på Studio Ett.

Guldbaggegalan
Ikväll är det guldbaggegala. Blir det vampyrer, manligt grupptryck eller ett gammalt hederligt svenskt epos som tar hem flest baggar.
Gunnar Bolin, kulturredaktionen SR medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Åsa Sundman
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Märet Öman
jorgen.huitfeldt@sr.se
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".