1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Husockupanter i Göteborg
5 av 6
Hästar på hästgård
6 av 6
Två montörer på Volvo lastvagnar i Umeå. Arkivfoto: Björn Wanhatalo/Scanpix.

Om husockupationer och storvarsel på Volvo lastvagnar

16.00-16.45

Israelbojkott
Borde Sverige för att protestera mot Gaza-kriget bojkotta Israel och israeliska intressen. Det kräver ledande socialdemoratiska politiker idag. Ewa Björling, handelsminister (m) och Anne Ludvigsson, riksdagsledamot (s) deltar.

Husockupationer
Det har gått en våg av husockupationer den senaste tiden i Göteborg, Skåne och Umeå. Är det en nygammal politisk rörelse för att påverka den politiska processen eller en desperat handling för att få någonstans att bo?
Hur användbar är metoden för att uppnå politiska syften?
Vad ledde husockupationerna på 70-och 80-talen till?
Och varför har husockupationerna fått en uppsving under hösten?
Catharina Thörn, forskare sociologi, Göteborgs Universitet, Bill Werngren, chef för Ungbo på 80-talet, Ann Ighe, husockupant på 80-talet och idag forskare i ekonomisk historia, Göteborgs universitet, Owe Nilsson (s) kommunalråd Göteborg och Linda, husockupant som deltagit i flera av de husockupationer som ägt rum i i Göteborg den senaste tiden medverkar.

Vara Horse Arena
Mitt bland varsel, uppsägningar, börsoro och ekonomisk pessimism bland hushållen finns glimtar av obotlig optimism och framtidstro i Sverige denna vinter 2008. Strax utanför byn Larv på Varaslätten smids stora planer på norra Europas största och mest kompletta hästsportanläggning. Vara Horse Arena skulle kosta minst en halv miljard kronor att bygga, men Hasse Lundmark från den lokala intresseföreningen ”Hela Larv ska leva” är eld och lågor inför projektet. Reportage av Ylva Carlqvist Warnborg.

17.00-17.45

Umeå drabbas hårt av Volvovarsel
Volvo lastvagnar varslar nära 1000 personer om uppsägning. Fabriken i Umeå drabbas hårdast och om detta tredje varsel verkställs så har fabriken gått från 2 250 anställda till cirka 1 000 under ett års tid. Hör både företaget och några som arbetar där och en analys av Mikael Wickelgren, forskare Handelshögskolan i Göteborg om hur illa drabbad även lastbilssidan verkar vara av finanskrisen.

Islamism
Hör Mohamed Omar kulturskribent och poet, om att Gaza-kriget gjort honom till radikal islamist och försvarare av den islamiska republiken i Iran. Pernilla Ouis, forskare är också med.

Delstatsval i Hessen
Ekonomin vacklar i Tyskland, men medborgarna förväntas fatta många viktiga framtidsbeslut i år. 2009 är ett stort tyskt valår, med parlamentsval i september, val också till EU-parlamentet och i fem tyska delstater. Den stora frågan, vart Tyskland går politiskt i den ekonomiska krisen, är det förstås för tidigt att svara på än. Men den första valkampanjen kan Per Eurenius, SR:s korrespondent berätta om, inför nyvalet i Hessen redan nu på söndag.

Valhaj
Över hela världen pågår kampen för att rädda världens största fiskart, valhajen som kan bli omkring 15 meter lång. Den plats på jorden där det kanske är lättast att se dem är i vattnen utanför Mocambiques kust som hittills lockat forskare, men nu också alltfler turister vilket både innebär möjligheter och hot mot djuren. Anders Wennersten rapporterar.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H ErikssonProducenter: Karin Wickström och Karin Ivarsson
karin.wickstrom@sr.se karin.ivarsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".