1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Anders Holmberg
3 av 5
4 av 5
Ryska gasledningens väg
5 av 5
Barn i Zimbabwe plockar upp majskorn.

Gas och makt i Europa och Gazakriget

16.00-16.45

Zimbabwe
Hör om det desperata läget i Zimbabwe med Koleraepidemi, inflation på 200 miljoner procent och ett låst politiskt läge.  Anna Tibblin, biståndsarbetare som bor och verkar i landet  och som nu är på tillfälligt Sverigebesök deltar.

Gas och makt i Europa
Europa har frusit under julhelgerna och ännu är det inte sluthuttrat. Rysslands gasbråk med Ukraina blottar EU:s sårbarhet på energiområdet. Hur ska Europas ledare kunna garantera värme de kommande vintrarna? Studio ett om gas, ekonomi och makt i Europa. Susanne Palme, EU-reporter och Vladislav Savic, utrikesreporter Ekot och Elena Lydskanova, universitetslärare i Sofia Bulgarien, Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen deltar bl a.

Förlossningar
Att föda barn i ett land där man själv inte kan språket kan vara riskfyllt. Forskning visar att det är vanligare att barn dör vid utomeuropeiska kvinnors förlossningar. Nu utbildas kvinnor från andra länder i ett pilotprojekt i Göteborg för att de ska kunna stödja och hjälpa sina medsystrar att känna sig trygga i svenska förlossningsrum. Etab El Metowri från Irak är en av deltagarna och hon har redan erfarenhet av att hjälpa till vid en födsel. Reportage av Madeleine Blidberg.

17.00-17.45

Gazakriget
Den israeliska militären är överlägsen Hamas. Varför verkar man ändå ha så svårt att besegra rörelsen militärt? Och vad skulle det Israel kallar offensivens tredje steg innebära? Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan och Helena Lindholm-Schultz, professor Göteborgs universitet medverkar.

Islamism
I gårdagens Studio Ett berättade poeten och debattören Mohamed Omar att han i samband med Israels krig mot Gaza numera stöder Hamas och numera kallar sig islamist. Hur förhåller sig Sveriges Radios livsåskådningsprogram Tankar för dagen, där han brukar medverka, till detta? Louise Welander, redaktionschef SR Samhälle och Gulan Avci, ordförande Liberal mångfald deltar.

Tysk ekonomi
Inte sedan andra världskriget har tysk ekonomi gått så dåligt, slår en tysk bankekonom fast, och det federala Statistiska kontoret har idag redovisat preliminära siffror på att den tyska ekonomin krympte med upp till 2 procent bara under det sista kvartalet 2008. Vissa bedömmare uppskattar att ekonomin kommer krympa med ytterligare upp till 3 procent under 2009. Per Eurenius, SR:s korrespondent medverkar.

Partildedardebatt
Idag var det dags för årets första partiledardebatt i Riksdagen. Det var också den första debatten där den borgerliga regeringen mötte en samlad röd-grön opposition och debatten kom till stor del att handla om oppositionpartiernas möjligheter att arbete i hop. Reportage av Pontus Mattsson.

Prostitution i Strasbourg
Samtidigt som allt fler europeiska länder vill skärpa lagstiftningen kring prostitution är det, enligt flera Europaparlamentariker, ”allmänt känt” att en del ledamöter går till prostituerade. När parlamentet flyttar till Strasbourg en gång i månaden råder attityden ”här känner ingen mig, här kan jag göra vad jag vill”, detta enligt den tyska parlamentariken Silvana Koch-Mehrin som i slutet av förra året gav en uppseendeväckande intervju om manliga kollegors attityder till prostitution i den tyska veckotidningen ”Bunte”. Anja Sahlberg rapporterar.

Programledare: Anders Holmberg och Maria RidderstedtProducenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se helena.giege@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".