1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Malin Thelin
4 av 6
Foto:Leif R Jansson/Scanpix.
5 av 6
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
6 av 6
Foto: Scanpix.

Datavirus, svenska flickor börjar röka tidigt, manodrepessivitet och Kristdemokraternas EU-lista

16.00-16.45

Antisemitism
I spåren av kriget i Gaza ökar hoten mot judar och judiska institutioner i Sverige. Under de två senaste veckorna har fyra brandattentat drabbat den judiska församlingen i Malmö och Helsingborg. Tidigt i tisdags morse kastade någon in en flaska med brinnande vätska i kapellet på gamla judiska begravningsplatsen, mitt i Malmö.
Reportage av Lotta Malmstedt.

Samtal med Lars M Andersson, Universitetslektor i historia, Uppsala unviersitet och ”Bengt Anders”, som blev attackerad utanför ett proisraelsikt möte medverkar.

Datavirus i Skåne
Över 10 000 datorer slogs ut i Region Skåne förra veckan. Datorer, servrar och medicinsk-teknisk utrustning drabbades, men ingen patient kom till skada. Datavirusangreppet var kanske det mest omfattande mot svensk sjukvård hittills.  Olyckligt, men inte oväntat, kommenterar en av de dataansvariga inom regionen. I Höganäs ställde samma virus till med kaos bland kommunens datorer. E-post går inte att skicka till eller i från kommunen och problemen kommer att ta månader att reda ut.
Thomas Nilsson, oberoende säkerhetsexpert och Johan Jarl, F-Secure medverkar.

Filippinerna
Filippinerna är ett av de länder i världen som skickar ut störst andel av sin befolkning att arbeta utomlands. En migration som aktivt uppmuntras av regeringen för att dra in pengar till landet. Runt en tiondel av befolkningen har lämnat landet för att jobba utomlands, många av dem är kvinnor. Det betyder också att runt sex miljoner filippinska barn växer upp utan minst en av sina föräldrar, på grund av migrationen.
Reportage av Nils Horner.

17.00-17.45

Svenska flickor börjar röka tidigare än flickor i andra europeiska länder
Det visar en ny studie som gjorts på initiativ av internationella cancerinstitutet i Lyon. Svenska tonårstjejer började röka redan i 13-14 års åldern och så var det inte i de andra länderna.
Vår reporter Katarina Gunnarsson träffade några rökande tjejer.

”Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva”
Så heter en nyutkommen bok som beskriver helvetet med att leva med manodrepessivitet. Det är en skakande och osminkad bild av en fullständigt outhärdlig ångest. Författare är moralfilosofen Ann Heberlein, som många känner igen som debattör och krönikör. En till ytan framgångsrik kvinna men på insidan tidvis ett fullständigt inferno.
Åsa Moberg, författare och Arvid Lagercrantz, journalist medverkar.

Kristdemokraternas EU-lista
Inom Kristdemokraterna rasar just nu en debatt om den värdekonservative riksdagsmannen Lennart Sacrédeus ska stå på partiets valsedel inför valet till EU-parlamentet i juni eller inte. Sacrédus fick ett stort stöd i partiets interna provval, men när valberedningen presenterade förslag till valsedel fanns hans namn inte namn med. Och det har upprört många partimedlemmar som hoppas att Sacrédeus röstas in på valsedeln när Kristdemokraternas partifullmäktige i morgon ska fatta beslut i frågan.
Reportage av Pontus Mattsson.

Det så kallade Märkesåret 1809 invigdes idag
Ett projekt som uppmärksammar att det är 200 år sedan Finland skildes från Sverige, men som också syftar till att stärka banden mellan våra länder som ju har en över 600 år gammal historia tillsammans.
Bengt Lindroth, fd nordenkorrespondent här på radion och Maria Wetterstrand (MP) medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Malin Thelin
Producenter: Karin Wickström och Johanna Hellström
karin.wickstrom@sr.se
johanna.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".