1 av 6
Maria Ridderstedt
2 av 6
Monica Saarinen
3 av 6
4 av 6
Foto: Olle Bernard.
5 av 6
Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
6 av 6
Foto: AP Photo/Antonio Calanni

Tjänster bort på Karolinska, Obamas farmor, åldersdiskriminering och rekordbud på fotbollsspelaren Kaká

16.00-16.45

Lettland
Våldsamma protester utbröt idag i Litauens huvudstad Vilnius. Stenar och flaskor ska ha kastats mot parlamentsbyggnaden. Det var en fredlig demonstration mot den nya regeringens skattehöjningar och nedskärningar som urartade och polisen uppges ha skjutit gummikulor för att skingra de våldsamma demonstranterna. Även oroligheterna i Lettland fortsätter.
Kalle Björsman, Journalist och boende i Lettland i 20 år och Ulrika Cronenberg Mossberg, ambassadör i Vilnius i Litauen medverkar.

900 tjänster ska bort vid Karolinska i Stockholm
Men det är inte det enda sjukhus i landet som kommer att tvingas säga upp folk. Vartannat landsting gick med förlust förra året och vi går mot sämre tider.
Vad händer om det blir en 90-talskris i repris?
Klarar den svenska sjukvården det?
Hur påverkas patienterna när sjukhusen skär ner?
Kristina Persson, upprörd pensionär, Tomas Flodin, överläkare på Karolinska och facklig, Svante Baehrendtz, chefläkare Karolinska, Rickard Larsson, oppsositionsråd för region Skåne och Filippa Reinfeldt, landstingsråd medverkar.

Barack Obamas farmor
På tisdag ska USA:s nye president Barack Obama sväras in, en händelse som väntas få uppmärksamhet världen över. Inte minst i Afrika där många känner stolthet över att USA får sin första svarte president. Särskilt stolt är man kanske i Kenya, Obamas pappas hemland. Ifrån Kenya kommer en särskilt välkommen gäst till presidentinstallationen, nämligen Barack Obamas farmor, 87-åriga Sarah Obama. Och i den lilla byn Kogelo i västra Kenya som hon kommer ifrån, är intresset för den nye presidenten förstås också mycket stort.
Reportage av Margareta Svensson.

17.00-17.45

Kan det bli vapenvila i Gaza?
En ettårig vapenvila mot att Israel öppnar gränserna. Det erbjudandet la Hamas fram idag till Israel under samtalen med medlare i Egypten. Men Israel har avvisat förslaget och kräver andra villkor.
Vilka är förutsättningarna för att det ska bli en vapenvila?
Helena Lindholm Schultz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet och Krister Zettergren, generalsekretare svenska Röda Korset som just nu befinner sig i Ramallah på Västbanken.

Sällsynt gäst från öster
På Järvafältet i Stockholms västra utkanter finns en självservering för fåglar som annars kan ha svårt att finna föda på vintern. Det är ett fält som i somras var fyllt av solrosor och andra fröväxter. Nu står fröställningarna kvar, till glädje för fåglarna och fågelskådarna. Den här veckan har det varit rusning dit av ornitologer från inte bara Sverige utan hela norra Europa. Serveringen har lockat till sej en gulbrynad sparv som egentligen var på väg till Kina från Ural. Anton Karis åkte dit och träffade Olle Bernard, som ligger bakom idén med fågelrestaurant.

Åldersdiskriminering
Ska äldre automatiskt få längre semester? Ja, så är det för de flesta löntagare i Sverige idag.
Men det tycker Andreas Olofsson, 27 årig Krisdemokratisk kommunpolitiker i Växjö är åldersdiskriminering och har därför anmält staten för åldersdiskriminering. Medverkar gör även Kjell Svahn, ombudsman på fackförbundet SKTF, som organiserar kommun- och landstingsanställda.

Arvika
Och så ska vi till värmländska Arvika som drabbats hårt av höstens och vinterns mörka besked om varsel och jobb som försvinner. Kommunen och dess invånare har hamnat i ett helt nytt läge där alternativen hitills varit få. Men nu drar kommunen och företagen igång en satsning på utbildning för att dels höja kompetensen men också för att behålla arbetskraft på orten till den dag det vänder uppåt igen. Reportage av Lars Ekelöf.

Hur rimligt är det att betala 1,2 miljarder för en fotbollsspelare?
Just nu ryktas det om att Manchester City har lagt detta rekordbud på Kaká, den brasilianske fotbollsspelaren som idag tillhör det italienska laget Milan. Själv skulle han få en lön på 180 miljoner kronor per år.
Hur mycket spelare får man för pengarna och får man någonsin igen pengarna?
Glenn Strömberg, fd fotbollsproffs i Italien kommenterar.

Programledare: Monica Saarinen och Maria Ridderstedt
Producenter: Anders Diamant och Helena Giege
anders.diamant@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".