1 av 5
Pia Fridén
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Bush har hållit sitt avskedstal. Foto: Ron Edmonds/Scanpix.
5 av 5
Volvo Lastvagnar i Umeå

Volvo och varslen och det svenska försvarets framtid

16.00-16.45

Barnen i Gaza
Israels styrkor har börjat dra sig tillbaka och Gazaborna har upplevt en andra bombfri natt efter kriget. Men hur ska livet kunna återgå till någon slags normalitet för alla de barn som levt mitt i kriget? Under 23 dagar av aktiv bombning har 3 000 barn fötts i Gaza. Hur kan man nu säkerställa att de får tillgång till sina basbehov? Flera svenska biståndsorganisationer är engagerade i att hjälpa barnen och deras familjer. Samtal med Christer Zettergren, Svenska Röda Korsets generalsekreterare och Sanna Jonsson, regionchef Rädda Barnen.

Den svenska fordonsindustrin
Volvos varsel i Umeå slår hårt. Hälfen av de anställda riskerar att få gå. Vid Volvos fabrik i Belgien är det också hårda tider, men där får alla behålla jobben tack vare permitteringslöner.
Samtidigt ska Volvo bygga en ny monteringsfabrik i Ryssland.
Hur ser framtiden för den svenska fordonsindustrin ut?
Vilket stöd kan och vill den svenska regeringen ge? Maud Olofsson, näringsminister (C), Tomas Jonsson är varslad från Volvo Lastvagnar och William Frank är ordförande i IF Metall där, Ibrahim Baylan, socialdemokratisk riksdagsledamot medverkar.

Inlärningsmetoder
Små barn lär sig koderna för att läsa och berätta en historia mycket tidigare än vad man tror. Det visar forskaren Elisabeth Björklund i en ny avhandling i pedagogik från Göteborgs universitet kanske kan de här rönen leda till förändrade inlärningsmetoder på sikt. Reportage av Hanna Nyberg.

17.00-17.45

Eva Franchells bok
Nu debatteras uppgifterna i en ny bok skriven av den förra utrikesministern Anna Lindhs pressekreterare och vän Eva Franchell. Anna Lindh har pekats ut som ensam ansvarig för den omdebatterade avvisningen av två terrormisstänkta egyptier till Egypten i december 2001, men enligt boken stämmer inte det. Inger Arenander, inrikespolitisk kommentator Ekot deltar.

Sveriges framtida försvar
Just nu pågår Folk och försvars årliga konferens i Sälen. Temat för diskussionerna har bl a varit hur Sveriges framtida försvar ska se ut. En tvistefråga gäller Sveriges internationella engagemang. Regeringen vill fördubbla Sveriges internationella insatser men Socialdemokraterna anser att det kostar för mycket. Socialdemokraterna kritiserar bl a att Sverige ska ställa upp med en ny snabbinsatsstyrka till EU. Debatt mellan försvarsminister Sten Tolgfors (M) och Åsa Lindestam, socialdemokratisk ledamot i riksdagens försvarsutskott, Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter är också med.

Kommunalskatt
Solna och Sundbyberg utanför Stockholm är två kommuner som har vuxit ihop. Kommungränsen skär många gånger mitt i gatan. Men på ena sidan gatan tjänar man tusentals kronor mer om året än på andra sidan. För moderatledda Solna stad har landets lägsta kommunalskatt. Men vad innebär det att ha den lägsta kommunalskatten för servicen till barnfamiljerna och pensionärerna? Ammie Öberg tycker inte att den låga skatten har inkränktat på den kommunala servicen. Olof Sjölander reporter.

George Bushs ämbetstid
I morgon svärs Barack Obama in som USAs näste president. Han tar då över efter den kontroversielle George W Bush. SR:s New York korrespondent Daniel Alling har tagit sig en titt på det som kom att definiera den avgående presidentens ämbetstid.

Fredsmanifestation
Ikväll på Medborgarplatsen i Stockholm samlas flera personer från olika religioner för att hålla en gemensam bön för alla bröder och systrar i Israel och Palestina och särskilt för människorna i Gaza. Med en gemensam bön vill man medverka till vänskapens goda spiral. Hör initiativtagaren Sebastian Selvén och Nejat Jaffer.

Programledare: Pia Fridén och Erica DahlgrenProducenter: Karin Wickström och Märet Öman
karin.wickstrom@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".