1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Anders Holmberg
3 av 5
4 av 5
Barack Obama. Foto: AP Photo.
5 av 5
En skolpojke vid Obamas gamla skola i Jakarta

Barack Obama installeras som ny president i USA

16.00-19.00

Obamas installation 
Studio Ett sände i dag till klockan 19.00. För att lyssnarna skulle få höra när Barack Obama svärs in som USA:s 44:e president och Obamas installationstal.

Lyssna på den extra timmen här:

Inför installationen kommer programmet att handla om vilka enorma förväntningar som finns på Obama och vilka problem som väntar honom efter flytten till Vita Huset. Sveriges Radios Ginna Lindberg och Daniel Alling, är också på plats vid installationen och kommer att rapportera direkt från Washington DC.
Talet kommer analyseras och kommenteras av statsvetare och politiker.

Billy McCormack, Chef Förlag & Kommunikation, Cyndee Peters, sångerska, Cecilia Uddén, korrespondent, Trita Parsi, President, National Iranian American Council, Hans Bergström, Statsvetare, Eric Sundström, Chefredaktör socialdemokratiska Aktuellt i Politiken, Willy Silberstein, korrespondent, Jens Henriksson, Exekutiv direktör, Cecilia Hermansson, Chefekonom Swedbank, Manuel Knight, Psykolog, affärsman, Carl Bildt, Utrikesminister, Claes Ryn, professor i statskunskap, Erik Åsard, chef för Nordamerika Institutet, Anna Dahlberg, politisk redaktör Expressen, Jonas Sjöstedt (V), fd EU-parlamentariker och Anne Kolker, Monica Sergo, Barbara Heniebäck, Obama anhängare medverkar.

Under president George W. Bush har USA:s image i omvärlden försämrats dramatiskt
Och många tror att Obama kommer att ge USA en mer positiv bild av USA, inte minst i den muslimska världen. Under fyra år, fram till att han var tio år gammal, bodde Obama i Indonesien, som är ett muslimskt land. Hans mamma hade träffat en indonesisk man och Obama tvingades snabbt lära sig ett nytt språk och en ny kultur.
Vår korrespondent Nils Horner, besökte Obamas gamla kvarter och skola i huvudstaden.

Latinamerika brukar kallas USA:s bakgård
Och även om mycket har förändrats de senaste åren, så upplever många latinamerikaner USA som det främsta hindret för utveckling och demokrati. Men Barack Obama passar inte in på schablonbilden av en amerikansk president. Och det är med en blandning av förundran och hoppfullhet Latinamerika betraktar den nye amerikanske presidentens makttillträde.
Reportage av Lars Palmgren.

Egyptienavvisning
De senaste dagarna har den spektakulära avvisningen av de två terrormisstänkta egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Alzery uppmärksammats i media. Sverige har prickats både av FN:s tortyrkommitté och FN:s kommitté för mänskliga rättigheter för att männen avvisades till tortyr. Båda har fått skadestånd på tre miljoner kronor från svenska staten, men har ännu inte fått besked om de får återvända till Sverige. Migrationsminister Tobias Billström och Madeleine Seidlitz, flyktingadvokat på Amnesty, diskuterar Sveriges ansvar.

Förväntningar på Obama
Också för Barack Obama blir ekonomin en helt avgörande fråga. Utmaningarna är, liksom förväntningarna, enorma.
Vår New York korrespondent Daniel Alling har speglat förhoppningarna och kraven från två totalt skilda delar av storstaden New York.

Programledare: Monica Saarinen och Anders Holmberg
Producent: Magnus Westberg
magnus.westberg@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".