1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
Towe Matre
3 av 6
4 av 6
President Barack Obama. Foto: AP Photo/Charlie Neibergall.
5 av 6
Fredrik Reinfeldt. Foto: Dan Hansson/Scanpix.
6 av 6
Foto: Pär Olsson/Scanpix.

Barack Obamas första dag på jobbet, Rädda Barnens Dialogprogram och "Rädda Felix"

16.00-16.45

Barack Obama och Guantanamo
USA:s President Barack Obama har under valrörelsen lovat att stänga Guantanamolägret som fläckat USA:s människorättsrykte och varit en symbol för fångövergrepp under George W Bushs regeringsperiod.
Christian Åhlund, advokat, Per Eurenius, korrespondent, Maria Eksedler, korrespondent och Sten Sjöström, utrikesreporter på SR Ekot medverkar.

Barack Obama och mellanösternkonflikten
USA:s President Barack Obama har lovat att ge Mellanösternkonflikten högsta prioritet. Världens hopp om fred i mellanöstern vilar nu tungt på hans axlar men vilka är förutsättningarna för förhandlingar i ruinerna efter Gaza-kriget. Kommer Obama driva USAs traditionellt israelvänliga politik och vilken roll spelar de israeliska lobbygrupperna i USA?
Göran Rosenberg, författare och journalist, Stefan Ring, Strategiexpert försvarshögskolan, Helena Lindholm Schulz, professor i freds och utvecklingsforskning vid Göteborgs universietet, Daniel Alling, korrespondent och Johan Eriksson, Talesman Unwra, FN:s flyktingorgan medverkar.

17.00-17.45

Barack Obama och Afghanistan
Barack Obama vill skapa en välförtjänt fred i Afghanistan, det sa han i sitt installationstal igår, men hur ska det gå till?

Hör Statsminister Fredrik Reinfeldt som nyss kommit hem från Afghanistan om hur Europa kan hjälpa till för att skapa fred i Afghanistan, Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker FOI, om problemen som finns för att nå dit och Torbjörn Pettersson, general sekr. svenska Afghanistankommitén.

Rädda Barnens Dialogprogram
Idag den 21 januari är det sju år sedan Fadime Sahindal sköts av sin far för att hon hade haft en pojkvän. Efter Fadimes död startades en mängd projekt för att nå flickor som utsatt för hedersförtryck. Men en av de få projekt som försökte nå männen var Rädda Barnens Dialogprogram. Under åren har de mött tusentals män.
Vår reporter Katarina Gunnarsson fick följa med när Dialogprogrammet mötte nyanlända flyktingar i Huddinge utanför Stockholm.

Samtal med Nyamko Sabuni, Integrationsminister.

Ny bok - Rädda Felix
I början på mars föds Emma Vitória, som redan som embryo förutbestämts bli ett donatorsyskon och som ska rädda livet på sin storebror Felix, som bär på en dödlig ämnesomsättningssjukdom. En äldre storebror är redan svårt sjuk och kommer att dö. ”Rädda Felix” är också namnet på den bok som Emma Vitórias mamma, Helena Richardson har skrivit.
Studio Etts reporter Annika H Eriksson har träffat familjen hemma i villan i Trollhättan.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Matre
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Helena Giege
jorgen.huitfeldt@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".