Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Efter kravallerna i Rosengård och manisfestation i Landskrona

Publicerat torsdag 22 januari 2009 kl 09.00
1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Lotta Malmstedt
4 av 5
Potatisar på en marknad.
5 av 5
Jonas Gardell

16.00-16.45

Gaza
Vi börjar med en rapport från Gaza, SR:s korrespondent Cecilia Uddén har idag för första gången sedan kriget bröt ut tagit sig in i Gaza och ger oss en bild av kriget sett från den andra sidan. Inga journalister förutom arabiska Al Jazeera har varit i Gaza under Israels attacker. 1300 palestinier dog och 5000 skadades i Israels offensiv mot Gaza. 50 000 har blivit hemlösa och 400,000 har fortfarande inget rinnande vatten.

Kvarteret Herrgården
Fyra veckor efter de våldsamma kravallerna i kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö har lugnet lägrat sig igen över stadsdelen. Oroligheterna började när en källarmoské blev av med sitt hyreskontrakt och stängdes. Tillresta aktivister från andra stadsdelar kom till Herrgården och eldade på stämningarna med stenkastning och bränder så att området under några dygn mest påminde om en krigszon.
Vad var det egentligen som hände och vad händer nu i Malmös mest segregerade och nedslitna kvarter, där trångboddheten är skriande och arbetslösheten enorm? Andreas Konstantinides, ordförande Stadsfullmäktige (S), Aje Carlbom, forskare Malmö Högskola, Behrang Miri, Samhällsdebattör, Emine Aris, boende Rosengård medverkar bl a.

Perus potatis
2008 var ”Potatisens År.” Men i potatisens hemland, Peru, har de senaste årtiondenas förändringar i klimatet ställt till problem för potatisodlarna. De har fått anpassa sig och experimenterar nu för att hitta nya tåliga arter och nya metoder för sina odlingar. Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Landskronamanifestation
Sverigedemokraterna i Landskrona arrangerar manifestation mot våldet. Delta eller inte det är frågan för övriga partier. Moderaterna och Vänsterpartiet har kommit till helt olika slutsatser. Ray Grönlund, kommunpolitiker (V), medverkar bl a.

Majestätsbrott i Thailand
En domstol i Thailand dömde i måndags den australiske författaren Harry Nicolaides till tre års fängelse efter att han förolämpat Thailands kung i en bok. Thailändska myndigheter har de senaste månaderna förbjudit nära 4 000 internetsidor som anses förolämpa monarkin. Fler än 17 förundersökningar eller domstolsprocesser som handlar om majestätsbrott pågår just nu, enligt polisen. Studio ett har talat med en av anklagade, den thailändska statsvetaren Giles Ji Ungpakorn. I studion medverkar statsvetaren och Thailandkännaren Eva Hansson.

Uppmärksammad SVT-serie
Hör Jonas Gardell om hans uppmärksammade och kritikerrosade SVT-serie De Halvt Dolda.

Elsanering
Fler och fler som klagar över olika symptom på elöverkänslighet. Men samhällets regelverk för hur dessa symptom ska betraktas är ganska luddigt och myndigheternas hantering av den här typen av ärenden går isär. Benedikta Cavallin reporter. 

Mosképrotester
På flera håll i landet, bl a Karlskrona och Skövde, finns planer på att bygga nya moskéer. Men projekten stöter ofta på protester hos människor i närområdet som bland annat är rädda för att värdet på deras bostäder ska sjunka. I december hittades fyra avhuggna grishuvuden på en tomt i Göteborg där en moské planeras. Ahmed al Mofty är ordförande i stiftelsen Sveriges muslimer som ligger bakom moskén och han blev upprörd när han hörde om grishuvudena. Reportage av Hanna Nyberg.

Programledare: Anders Holmberg och Lotta MalmstedtProducenter: Anders Diamant och Elin Lemel
anders.diamant@sr.se elin.lemel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".