1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Den lilla jordbruksbyn Copa Grande i norra Peru. Foto: Claes Andreasson.
5 av 5
Adriana Lender, Generaldirektör för Försäkringskassan. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Lågenergilampor, stigande arbetslöshet, medling mellan unga brottsoffer och deras förövare

 

16.00-16.45

Utrikesministrar möts i Bryssel
EU:s utrikesministarar möts i Bryssel idag, för att bland annat diskutera om Israel gjort sig skyldiga till krigsbrott i Gaza.
Willy Silberstein, SR:s utsände i Bryssel, Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap och ledamot i Internationella Juristkommissionen och Christer Fridén, SR:s utsände i Jerusalem.

Lågenergilampor
2009 är året som glödlamporna försvinner från marknaden inom EU. På så sätt ska vi spara energi och minska koldioxidutsläppen. Men är lågenergilampor verkligen det mest miljövänliga alternativet? De innehåller kvicksilver och de flimrar på ett sätt som kan göra oss stressade och sjuka. Är EU:s beslut förhastat? Varför har man inte inväntat utvecklingen av lysdiodlampan som är både mer miljövänlig och mer långlivad?
Medverkar gör Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi vid Lunds tekniska högskola, Sören Wibe, EU-kritisk ordförande för Junilistan, Peter Bennich från Energimyndigheten och Jonas Olsson, ljustekniker.

Klimatkris i Copa Grande, Peru
Många utvecklingsländer som själva bara släpper ut en ytterst liten del av de farliga växthusgaser, syns redan tydliga tecken på klimatförändringar. Och pengar att mildra effekterna saknas ofta. Den lilla jordbruksbyn Copa Grande i norra Peru, ligger vid foten av en glaciär som snabbt håller på att smälta. Inom 20-30 år kan byn vara utan sin huvudsakliga källa för vatten.
Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Hård kritik mot Försäkringskassan
Justitieombudsmannen, JO, levererar idag mycket hård kritik mot Försäkringskassan. Dels för att sjuka hamnat i ekonomisk kris för att deras ersättning dröjt, ibland i flera månader. Dels för att det är mycket svårt att överhuvudtaget komma fram till rätt handläggare, om dålig service och information. Och de anställda är förtvivlade och tycker inte heller att de klarar av sitt jobb.
Reportage av Katarina Gunnarsson.

Samtal med Christina Husmark Persson, Socialförsäkringsminister och Försäkringskassans generaldirektör, Adriana Lender.

Om den stigande arbetslösheten
Under de kommande två åren räknar Arbetsförmedlingen med att ytterligare 145.000 jobb kommer att försvinna, och att arbetslösheten nästa år kommer upp i nio procent, en fördubbling jämfört med idag. Ett stort problem för de som drabbas förstås och ett stort problem för Sveriges arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Skitår sa arbetsmarknadsministern när prognosen presenterades strax före jul.
Vår reporter Pontus Mattsson har följt Sven Otto Littorin i starten på detta år.

Thomas Lubanga står anklagad för att ha rekryterat barnsoldater
Idag håller Internationella brottmålsdomstolen i Haag sin första rättegång. Det är en domstol som åtalar individer som begått krigsförbrytelser, eller brott mot mänskliga rättigheter och det första fallet är den kongolesiska, före detta milisledaren, Thomas Lubanga, som står anklagad för att ha rekryterat barnsoldater i början av 2000-talet.
Hans Corell, Fd chef för FN:s rättsavdelning medverkar.

Medling mellan unga brottsoffer och deras förövare
Ikväll har ”Öga mot öga” premiär i SVT. En serie som handlar om medling mellan unga brottsoffer och deras förövare. Sedan ett år tillbaka är Sveriges alla kommuner skyldiga att erbjuda medling när den som begår brottet är under 21 år.
Bernard Le Roux, medlare och Johan Hellström, som har gjort en radiodokumentär om medling som man kunde höra i SR i lördags medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Erica Dahlgren
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Märet Öman
jorgen.huitfeldt@sr.se
maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".