1 av 5
2 av 5
Anders Holmberg
3 av 5
4 av 5
Annika H Eriksson
5 av 5
Palestinsk familj i Gaza

Filmcensur och Förintelsedagen

16.00-16.45

Sri Lanka
Den 26 år långa striden mellan Sri Lankas militär och den tamliska gerillan är på väg mot sitt slut enligt uppgifter från Sri Lankas arméchef. I helgen erövrade regeringstrupper rebellområdets sista viktiga stad och militärbas. Och nu väcks frågan om hur den här militära segern ska omvandlas till hållbar fred. Samtal med Björn Mattsson, Chargé d’affaires på ambassaden i Sri Lanka.

Filmcensur
Under årets Göteborg International Film Festival visas en nästan 50 timmar lång film med enbart censurerade filmklipp. Kalle Anka med ett maskingevär är en av scenerna som en gång i tiden har klippts bort. 1911 inrättades Statens Biografbyrå med rätt att censurera material som kan anses stötande eller obehagligt. Men inte sedan slutet av 1990-talet har vuxenfilmer censurerats i Sverige och frågan är om censurlagen gjort sitt? Behövs en förhandsgranskning för att skydda publiken? Och hur påverkas vi av våldet på bioduken?
Marcus Öhrn, konstnär, Mats Björkin, filmforskare, Annika Hellström, filmproducent och Gunnel Arrbäck, fd direktör för Statens Biografbyrå medverkar.

Förintelsedagen
Idag, den 27 januari, är den internationella minnesdagen av förintelsen. Det var den dagen 1945, som sovjetiska trupper befriade de återstående fångarna i koncentrationslägret Auschwitz. I Tyskland flaggar alla offentliga byggnader på halvstång idag. Förintelsen präglar också det moderna Tyskland. Inte minst relationen till Israel. Den tyska regeringen kritiserar ogärna Israel. Israel ser i Tyskland en bundsförvant i Europa. Och fast många äldre israeler har svårt att förstå det, så reser de yngre generationerna numera gärna i Tyskland. Eller flyttar dit. Per Eurenius, SR:s korrespondent rapporterar.

17.00-17.45

Gaza och Förintelsen
Idag är det Förintelsens minnesdag, men kriget i Gaza kastar sin skugga över dagen. Luleå kommun och Domkyrkoförsamlingen har valt att ställa in årets fackeltåg till minne av Förintelsen offer på grund av Israels krig i Gaza. Varför är det så svårt att hålla isär judar med Israel? Andreas Malm, debattör och Dilsa Demirbag-Steen, debattör medverkar.

Fler båtflyktingar - nya krav på EU
Nu fylls återigen TV och dagstidningar av rapporter om båtflyktingar i Medelhavet. För det är inte längre enbart under sommarhalvåret de kommer. De senaste veckorna har tusentals människor trots iskalla vindar och piskande regn tagit sig i land i Italien, Malta och Grekland, som nu begär hjälp från EU. Hanne Mathiesen, UNHCR och migrationsminister (M) Tobias Billström i studion.

Regeringens opinionssiffror
Ett antal opinionsmätningar den senaste tiden visar på en rejäl upphämtning i opinionen för det borgerliga blocket. För ett år sen skiljde det 16 procent mellan blocken idag är skillnaden 5-6 procent. Maria Abrahamsson, ledarskribent SvD och Sören Holmberg, professor Göteborgs universitet deltar.

Knutby
Fem år efter mordet i Knutby, hamnar det lilla samhället återigen i fokus, när både filmen och teatern om mordet i Knutby har premiär. Reportage av Karin Wirenhed.

Programledare: Anders Holmberg och Annika H ErikssonProducenter: Olof Sjölander och Karin Ivarsson
olof.sjolander@sr.se karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".