1 av 5
Maria Ridderstedt
2 av 5
Monica Saarinen
3 av 5
4 av 5
Mats Svegfors, vd och Cilla Benkö, vice vd. Foto: Mattias Ahlm och Stina Gullander, Sveriges Radio.
5 av 5
Palestinsk flicka i Gaza

Telefonväkteri med Mats och Cilla och storregioner bildas

16.00-16.45

Rysslands missilförsvar
Idag meddelade den ryska militären att man fryser planerna på nya missiler i Kaliningradområdet vid Östersjön som var tänkta som ett svar på USAs robotsköld i Europa. Jakub Swiecicki, östeuropaexper är med.

Vad vill Mats och Cilla?
På måndag 2 februari tillträder Mats Svegfors som vd för Sveriges Radio och Cilla Benkö som vice vd. Idag möter de radiolyssnarna i ett telefonväkteri. Vad vill de egentligen med Sveriges Radio, vad har de för visioner för Public service och hur kommer deras ledarskap att påverka programmen? Ring in och ställ dina frågor direkt till SR:s nya ledning.Telefonslussen är öppen onsdag kl 12.00-12.45 samt 15.30-16.45. Tel: 08-24 15 00. Du kan också mejla redan nu till radioledningen@sr.se.

17.00-17.45

Storregioner
Gotland och Halland får. Västra Götaland- och Skåneregionerna permanentas. Det beskedet lämnade regeringen idag i regionsfrågan. Men de två tilltänkta regionerna blir inte av förrän år 2014. Trots att norrlänningarna lämnade in sina ansökningar redan för ett år sedan. Betyder det för de som bor i Norrland att de får dras med den gamla landstings- och länsindelningen? Debatt med bl a Bo Hultin, landstingspolitiker (M) i Norrbotten.

Klimatavtal
Idag presenterade EU-kommissionen den förhandlingslinje, som man anser att EU ska följa inför klimatmötet i Köpenhamn i december i år. Då ska ju världens länder försöka enas om ett nytt klimatavtal efter Kyotoavtalet. Ingrid Gustavsson, miljöreporter Ekot deltar.

Olof Palme-priset
Kongo är ett av världens mest konfliktdrabbade länder. I de östra delarna av landet begås hundratals våldtäkter varje dag. Denis Mukwege har gjort till sin livsuppgift att hjälpa dem så gott det går. Han är chefsläkare på Panzi-sjukhuset i staden Bukavu och är just nu i Sverige för att ta emot Olof Palme-priset på fredag. Ett pris som han fått för sina insatser för fred och mänskliga rättigheter. Reportage av Anders Diamant.

Gazas barn
Cecilia Uddén
, SR:s Mellanösternkorrespondent var inne i Gaza under en knapp vecka och rapporterade för Ekot, bl a om de traumatiserade barnen. Det finns ingen människa i Gaza som inte är i behov av psykisk hjälp idag. Det finns ingen som inte legat skräckslagen på natten och hört bombplanen över den lilla kustremsan, och känt marken skaka av explosioner. Ett traumatiserat folk, konstaterar psykologerna. Men värst har det varit för barnen som sett hjälplösheten i sina föräldrars ögon. När skolorna öppnade efter kriget stod flera bänkar tomma och i varje klassrumKonflikten i Gaza.

Konflikten i Gaza
I den svenska riksdagen var det en extrainsatt debatt om konflikten i Gaza tidigare i dag, på begäran av Vänsterpartiet. Oppositionspartierna begärde att den svenska regeringen gör allt som är möjligt för att se till att misstänka krigsförbrytare i Gazakonflikten ställs inför rätta. Reportage av Pontus Mattsson.

Programledare: Monica Saarinen och Maria RidderstedtProducenter: Maria Meschke och Karin Wickström
maria.meschke@sr.se karin.wickstrom@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".