1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Lotta Malmstedt
4 av 5
Träning på gym. Foto: Patrick Sörquist/Scanpix.
5 av 5
Sarwar, Alam, Shaha och Mohammed, alla är papperslösa och kommer från Bangladesh. Foto: Susanna Einerstam, SR.

Tjejavdelningar på gym, anhörigstöd, politiska kaoset i Somalia, växande kritik mot BBC

16.00-16.45

Frankrike
Finanskrisen har skapat stor social oro runt om i EU. Runt om i Europa har det hållits demonstrationer, som ibland också urartat till kravaller. I Frankrike hölls idag en generalstrejk i protest mot president Sarkozys sätt att hantera den ekonomiska krisen.
Med oss direkt från franska Strasbourg Anja Sahlberg, frilansjournalist och i studion Susanne Palme, Studio Etts EU-reporter.

Särskilda tjejavdelningar på gym
Det är fritt fram för gym att ha särskilda avdelningar där enbart kvinnor är välkomna, trots att det egentligen strider mot lagen att kunder som köper tjänster får olika villkor beroende på könstillhörighet. Frågan om tjejavdelningar på gym prövades nyligen av Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, efter en anmälan från en man i Malmö som kände sig diskriminerad. Enligt anmälaren får kvinnorna mer utrymme och fler träningsmaskiner för pengarna. Men Jämo säger att ”fredade zoner” kan vara ett sätt att kompensera kvinnor för de negativa effekterna av sexualiseringen av det offentliga rummet. Rätt eller fel?
Helena Tolvhed, historiker genusforskare, Malin Helldorf, Popkollo Hiphop, Pär Ström, debattör, Anna Blomkvist, Friskis & Svettis Kista och Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenska Dagbladet medverkar.

Papperslösa
I Sverige finns just nu drygt 7.600 efterlysta personer, människor som kallas ”papperslösa”. Men 2009 har av Migrationsverket utsetts till ”återvändandets år”. Och de som lever gömda utan papper, upplever också att situationen stramats åt. Många vågar inte längre lämna sina hem för att jobba eller köpa mat.
Vår reporter Susanna Einerstam har mött fyra papperslösa från Bangladesh.

17.00-17.45

Minoriteter
Sverige måste bli bättre på att ta hand om minoriteter. Ett nytt förslag från regeringen är att tvinga myndigheter och kommuner till att bli bättre gentemot minoriteter i Sverige. Bland annats ska samerna och finnarna kunna kommunicera på sitt modersmål med myndigheter som Försäkringskassan och Skatteverket.
Debatt mellan Per-Gustav Idivuoma, ordförande i Svenska samernas riksförbund och Jacob Rennerfelt, samhällsanalytiker och författare.

Anhörigstöd
Allt fler anhöriga tar hand om de äldre idag. Man räknar med att så många som 70% av hjälpen till de äldre som bor kvar hemma, sköts av någon anhörig. Och i framtiden så lär den siffran öka med tanke på befolkningsutvecklingen. Men kommunerna hukar inför ansvaret att avlasta de anhöriga i framtiden med tanke på vad det kommer att kosta. En av alla anhörigvårdare heter Marianne Eriksson, hon tycker att det känns självklart att ta hand om sin alzheimersjuke man Sven, samtidigt som det är väldigt jobbigt.
Reportage av Anders Diamant.

Davos
Idag samlas många av världens främsta ledare, en del av dem i Davos i Schweiz, andra i Belem i Brasilien. Det är World Economic Forum och World Social Forum, som håller sina möten.
SR Ekots ekonomiske kommentator, Christer Hillbom, på plats i Davos och Lars Palmgren, som bevakar från Chile medverkar.

Somalia
De etiopiska trupper som funnits i landet i två år nu, har de senaste veckorna lämnat landet. Men det politiska kaoset i Somalia fortsätter, samtidigt som det humanitära läget också är mycket svårt. Över en miljon somalier har lämnat sina hem de senaste två åren. Många har flytt till nordöstra Kenya och flyktinglägren runt Dadaab.
Frilansjournalisten Magnus Bellander, var där för två år sedan och återvände dit i förra veckan, sedan etiopierna lämnat landet.

BBC som vägrat sända reklamfilm för insamling till barnen i Gaza
I Storbritannien växer kritiken mot medieföretagen BBC och Sky som vägrat sända en reklamfilm för en insamling till barnen i Gaza. Demonstrationer har hållits utanför BBCs lokaler i centrala London, 11 000 tittare har kritiserat beslutet och nu vägrar IAEA-chefen och pristagaren av Nobels fredspris Mohamed el-Baradei låta sig intervjuas av BBC under det ekonomiska forumet i Davos. Igår var frågan uppe i parlamentet. 120 parlamentsledamöter från olika partier står nu bakom en motion som kritiserar BBC och Sky.
Samtal med radions Londonkorrespondent Maria Eksedler.

Programledare: Monica Saarinen och Lotta Malmstedt
Producenter: Olof Sjölander och Elin Lemel
olof.sjolander@sr.se
elin.lemel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".