1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Liam Norberg
5 av 5
Bronskanon från HMS Victory

Farliga grepp inom psykvården, undervisning på modersmål

16.00-16.45

Farliga grepp
Inom kroppssjukvården är reglerna för patientsäkerheten många och omfattande, men inom psykvården råder inte samma stränga regler. Hör Bo-Göran Bodins reportage om Johan och Mats som båda avled sedan de hållits fast av vårdpersonal, i ett grepp som polisen inte använder längre eftersom det är livsfarligt. Är det farligt att söka psykvård? Vem tar ansvar för psykpatienternas säkerhet? Medverkar gör Anna Björkdahl, som forskar kring patientsäkerheten på psyket och Anders Printz, som är enhetschef vid socialstyrelsens utvecklingsstöd för psykvården.

17.00-17.45

Matte på arabiska hotad
Med stöd i internationell forskning vill nu Folkpartiet dra in all ämnesundervisning på modersmål. Den riskerar att hämma utvecklingen i svenska språket, menar man. Men förslaget möter hård kritik, från flera håll. Enligt svensk forskning gynnar undervisning på modersmål nämligen inte bara utvecklingen i det enskilda skolämnet, utan också kunskaperna i det svenska språket. Debatt i Studio Ett mellan: Christer Nylander, riksdagsledamot Folkpartiet och Maria Wetterstrand, språkrör Miljöpartiet.

Ny bok
Liam Norberg
är aktuell med den nya boken Insidan, om sitt kriminella liv.

Skattjakt på havets botten
För drygt 260 år sedan sjönk det brittiska örlogsfartyget HMS Victory i Engelska kanalen. Med skeppet sjönk sannolikt också en skatt på fyra ton portugisiska guldmynt. Hittills har både skeppet och skatten varit försvunna. Nu tror sig ett amerikanskt dykföretag ha hittat vraket. Men vems är skatten? Samtal med Peter Lindberg, som letat vrak i 17 år.

Aceh
Indonesiska provinsen Aceh är ungefär lika stor som Kroatien till ytan, har i decennier härjats av ett blodigt inbördeskrig. Sen kom tsunamin, då runt 170.00 människor dödades. Ett fredsavtal fick slut på striderna, men den politiska spänningen stiger inför val som ska hållas i provinsen i april. En del är oroliga för att våldet ska blossa upp på nytt, andra oroar sig över islamisering, efter att muslimska lagar, eller sharia, börjat genomdrivas allt striktare. Men i Aceh fann Nils Horner, SR:s Asienkorrespodent också mycket glädje och hopp.

Volvofamilj
Nu har det gått nästan två månader sen Anders Snare fick sitt uppsägningsbesked från Volvo personvagnar. Det var väntat. Värre blev det för hustrun Åsa. Hon trodde hon skulle få vara kvar som truckförare, men hamnade i stället i den grupp på 160 personer som ska gå på utbildning under ett år. Annika H Eriksson har återigen träffat Anders och Åsa Snare i Göteborg.

Programledare: Anders Holmberg och Erica DahlgrenProducenter: Helena Giege och Märet Öman
helena.giege@sr.se maret.oman@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista