1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Annika H Eriksson
4 av 6
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
5 av 6
Foto: Pär Olsson/Scanpix.
6 av 6

Höjd pensionsålder, Turkiet och EU, Kärnkraftsdebatt, kraftiga reaktioner i Rosengård

16.00-16.45

Nytt stödpaket till bankerna
Regeringen presenterade idag ett nytt stödpaket till bankerna på 50 miljarder kronor. Syftet är att stärka bankernas kapitalbas, för att få dom mer villiga att låna ut pengar till hushåll och företag.
Mats Odell, Finansmarknadsminister och Mattias Lauritzon, reporter och krönikör Dagens Industri medverkar.

Pensionsåldern
Vi måste arbeta längre för att klara välfärden. Framöver kan vi tvingas jobba kvar tills vi är långt över 70 år - varken vi vill eller inte. Men det passar inte alla. En avhandling från Göteborgs universitet visar att det kan vara svårt för industriarbetare att arbeta längre än till 60-65 års ålder. Och den tilltagande stressen i samhället är ofta ett skäl till att vi inte orkar. Men hur ska vi trygga välfärden i framtiden? Är det möjligt för alla att jobba längre än idag? Och hur stor är förståelsen ute på våra arbetsplatser för att låta de äldre arbeta kvar?
Roland Kadefors, Professor Institutionen för arbetsvetenskap, Björn Ohlsson, Etnolog, Ann Lindgren, Författare, debattör, fd vd pensionsforum och Ingrid Lilja, 80 år och fortfarande verksam medverkar.

Turkiet och EU
Turkiets förhandlingar om EU-medlemsskap har gått trögt det senast året. Därför besökte den turkiske premiärministern Tayyip Erdogan häromveckan Bryssel, för att försöka få ny fart i samtalen. EU är prioriterat för turkiet, sa Erdogan. Men i EU går åsikterna om ett turkiskt EU-medlemsksap starkt isär.
Reportage av Willy Silberstein.

17.00-17.45

Kärnkraftsdebatt
Vi debatterar det som ser ut som en omsvängning i kärnkraftsfrågan inom alliansen. Som det låter nu kommer alliansen att enas om att tillåta nya kärnkraftsreaktorer som ska ersätta de gamla. Fredrick Federley, ordf. Centerpartiets ungdomsförbund och Birgitta Hambreus, tidigare riksdagskvinna (C) medverkar.

Rosengård
Försvarshögskolans rapport om radikaliseringen av muslimer i Rosengård har mött en storm av kritik. Bland annat för bristande vetenskaplighet. Rapporten har också fått kritik för att inte ha talat med rosengårdsborna själva och för att göra generaliseringar om en hel stadsdel. Studio Ett tog med sig rapporten till Rosengård för att höra vad människorna där själva har att säga om några av rapportens mest uppmärksammade påståenden. Bland annat att det finns ultraradikala islamister som fungerar som åsiktspoliser i Rosengård.
Reportage av Agneta Furvik.

Samtal med Nyamko Sabuni, Integrations- och jämställdhetsminister.

Sällsynta arter
Strandjordtungan är en extremt ovanlig svamp som växer på en sjöstrand i Småland. Förutom i Småland har den lilla, 1-3 centimeter höga svampen bara hittats på en enda plats till på jorden. Och att hitta sällsynta arter, och till och med utrotningshotade växter och djur är är inte helt ovanligt i Sverige. Vi ska till Hokasjön i hjärtat av Småland.
Reportage av Sven Börjesson.

Peggy Sue med Buddy Holly en av 50 talets största stjärnor
Buddy Holly, som egentligen hette Charles Hardin Holley, dog i en flygolycka för exakt 50 år sedan tillsammans med två andra stor stjärnor - Ritchie Valens och J.P. ”The Big Bopper” Richardson. Den dagen blev sedan känd som ”the day the music died”. Han spelade rock’n roll under bara två år, men rikligheten i hans musik gjorde ett bestående intryck på popmusiken.
Stefan Wermelin, musikproducent och programledare i P4 medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H Eriksson
Producenter: Olof Sjölander och Karin Ivarsson
olof.sjolander@sr.se
karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista