1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
Towe Matre
3 av 5
4 av 5
Foto: AP Photo/Massimo Sambucetti/Scanpix.
5 av 5
Foto: Peter Lydén/Scanpix.

Matlarmen i Kina, bättre skydd för omhändertagna barn, påven och förintelsen

16.00-16.45

Omhändertagna barns säkerhet måste bli bättre
Skyddet för omhändertagna barn som bor på så kallade HVB-hem måste bli bättre. Det visar en stor granskning av landets nära 400 hem för vård eller boende som Socialstyrelsen och länsstyrelserna gjort. Bland annat måste säkerheten bli bättre, så att barnen inte utsätts för övergrepp. Barnen måste också bli mer delaktiga i den behandling som erbjuds.
Studio Etts reporter Agneta Johansson har träffat ”Johanna” 17 år, som nyligen varit på ett HVB-hem. Hon är tacksam för att hon lyckats sluta med droger, men också kritisk till hur det var på hemmet.

Samtal med Ann Johansson, Socialstyrelsen.

Matlarmen i Kina avlöser varandra
Den senaste mjölkskandalen, där minst sex barn dog och hundratusentals förgiftades, är bara en i raden av livsmedelsskandaler som drabbat Kina de senaste åren. Det är allt från opiater i soppa till cancerframkallande färgämnen i ägg.
Regeringen har lovat hårdare tag mot matfusket och två män dömdes till döden för att ha sålt förgiftad mjölkersättning. Men varför mörkar myndigheterna skandalerna och vad krävs för att Kinas mat ska bli säkrare?
Hanna Sahlberg, korrespondent, Björn Kjellgren, socialantropolog, Sanna Liu och Julia Tien, restaurangägare medverkar.

17.00-17.45

2,5 miljoner pensionssparare berörs
Lågkonjunkturen och den stora nedgången på börsen visar sig nu också på pensionerna. AMF Pension meddelade idag att dom sänker värdet på pensionsspararnas pengar med 8% pga av finanskrisen. 350.000 pensionärer kommer att få sänkt pension redan i mars.
KG Scherman, pensionär, tidigare GD Riksförsäkringsverket och Bo Könberg, landshövding, tidigare (FP) medverkar.

”SVT del i en konspiration mot påven”
Onda makter samverkar mot Påven Benedictus XVI och mot hans arbete för att ena katolska kyrkan. Det står att läsa på en katolsk konservativ blogg idag. Upprinnelsen är SVT- reportern Ali Fegans avslöjande att den katolske biskopen Richard Williamson fortfarande förnekar att förintelsen ägt rum, och att Påven trots detta bestämde sig för att häva den 20 år gamla bannlysningen av honom. Vad ligger bakom anklagelserna om konspiration? Hur ska man beskriva de olika krafter som strider inom katolska kyrkan? Varför är en biskop som förnekar förintelsen så känsligt?
Maria Hasselgren, presschef, Svenska katolska kyrkan och Ali Fegan, reporter Uppdrag Granskning medverkar.

Slutfas i Sri Lanka kriget
Människorättsgruppen Human Rights Watch anklagar i en rapport i dag Sri Lankas regering för en ”avskyvärd brist på respekt” för civilas säkerhet. Detta med anledning av regeringsoffensiven mot den sista lilla yta som separatistgruppen Tamilska tigrarna kontrollerar. Röda korset säger att hundratals civila dödats. Också Tigrarna kritiseras för att hålla runt en kvarts miljon civila som mänskliga sköldar. Men samtidigt som blodiga strider rasar i norr firade Sri Lankas regering i dag Nationaldagen och presidenten lovade att den slutliga segern kommer inom bara några få dagar.
Reportage av Sveriges Radios Asien-korrespondent Nils Horner.

Snusets farlighet
En amerikansk forskare knuten till tobaksindustrin i USA har gått till svensk domstol för att få ut dokumentationen bakom en svensk forskningsstudie om snusets farlighet. Det handlar om världens största snusstudie av 380.000 svenska byggnadsarbetare som visar att snusare löper ökad risk för cancer i strupen, magsäcken och bukspottskörteln. Men Karolinska Institutet vägrar lämna ut materialet på de villkor den amerikanske forskaren ställer.
Henrik Grönberg, prefekt Institutionen för medicinisk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet och Freddy Lewin, cancerspecialist på ett biotec företag med förflutet på Swedish Match medverkar.

Moskvamord kopplas ihop med kriget i Tjetjenien
De senaste åren har en rad mord på offentlig plats i Moskva på olika sätt kopplats ihop med kriget i Tjetjenien. Offren har varit journalister, advokater eller före detta stridande i konflikten. Men trots att morden fått stor uppmärksamhet saknas i det ryska samhället fortfarande en debatt om kriget i Tjetjenien. När en tjetjensk man mördades i Wien i förra månaden bröt en debatt ut i Österrike, om myndigheternas oförmåga att skydda mannen från kända hot och en rad misstänkta arresterades i en stor operation från den österrikiska polisen. I Ryssland drar rättsfallen kring de offentliga morden ut på tiden och eventuella kopplingar till Tjetjenien tonas ned av myndigheterna.
Reportage av Fredrik Wadström.

Programledare: Monica Saarinen och Towe Matre
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Susanna Einerstam
jorgen.huitfeldt@sr.se
susanna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista