Barnmisshandel och Alliansen enig om kärnkraften

16.00-16.45

Kärnkraftsuppgörelse
Regeringen har gjort upp om kärnkraften. En fråga som har splittrat de borgerliga partierna ända sedan 1970-talet. Vad får det för konsekvenser för svensk politik och kan centerledaren Maud Olofsson lyckas få med sig sitt parti som länge har varit kärnkraftsmotståndare? Vad händer med socialdemokraterna som är splittrade i frågan? Anders Jonsson, politisk kommentator analyserar. Björn Karlsson, forskare Linköpings universitet är också med.

Barnmisshandel
Anmälningar om barnmisshandel ökar, visar nya rapporter från både Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och Bris, Barnens rätt i samhället.
Knuffar, slag och kränkningar är vardag för många barn, trots att lagen om förbud mot barnaga funnits i 30 år och FN:s konvention om barns rättigheter i 20 år.
Varför kränks barn av sina föräldrar? Och vad är egentligen barnuppfostran 2009? Annika Björk, Kriscentrum för våldsutsatta barn, Lars Holmgren, samordnare Cope, Helen Thorén, ombud BRIS medverkar bl a.

17.00-17.45

Enighet om kärnkraft
Kärnkraft och svensk energiförsörjning är dagens stora ämne, efter regeringspartiernas överenskommelse om att nya reaktorer kan byggas när de gamla tjänat ut. Behövs det mer kärnkraft i Sverige? Vad händer med satsningar på förnybar energi, och med energisparande? Hur enig är Centern, och hur ska oppositionen agera. Det blir reaktioner, analyser, och debatt mellan centerledaren Maud Olofsson och Peter Eriksson, språkrör (MP).

Kärnkraftsfrågan dominerade svensk politik under 70-talet. Frågan ledde fram till socialdemokraternas första valförlust på 44 år, men splittrade ocskå borgerliga regeringar. Varför hamnade kärnkraften i centrum för den politiska debatten? Arvid Lagercrantz, mångårig politisk kommentator som också skrivit en intervjubok med centerledaren Torbjörn Fälldin, är med i studion.

Fler soldater till Afghanistan
President Barack Obama överväger att fördubbla antalet amerikanska soldater i Afghanistan. Samtidigt som han talar om en reträtt från krigets Irak inom 16 månader. Försvarsminister Robert Gates beskrev i förra veckan Afganistan som USAs största utmaning just nu. Men det finns många som är tveksamma till Obamaadministrationens planer. Helena Groll var med när över 500 amerikanska marinsoldater från Regimental Combat Team 5 återvände till hemmabasen Camp Pendleton i södra Kalifornien. Efterföljande samtal med Ginna Lindberg, SR:s USA-korrespondent och Thorbjörn Pettersson, generalsekreterare Svenska Afghanistankommittén. 

Rasistiska kommentarer
Än en gång har svensk polis avslöjats med att ha fällt grova rasistiska kommentarer och än en gång har det skett i Malmö, där poliser tidigare både avskedats och omplacerats för att ha uttryckt sig nedsättande mot människor i vissa områden och med utländsk bakgrund. Vad betyder det att sådant här fortfarande händer inom svensk polis? Har alla år av arbete med, och tal om demokratiska värderingar, om vikten av en blandad poliskår, om alla medborgares lika värde ingen betydelse i praktiken, ute på fältet? Carin Götblad, är en av de polischefer som profilerat sig på demokratifrågor i samtal med lokalpolitikern och Rosengårdsbon Adrian Kaba.

Programledare: Li Hellström och Lotta MalmstedtProducenter: Magnus Westberg och Anna Landelius
magnus.westberg@sr.se anna.landelius@sr.se