Åsa och Anders Snare - Volvofamiljen som Studio Ett följer sedan hösten 2008. Foto: Annika H Eriksson/SR.

Volvofamiljens öde och framtid

Lågkonjunkturen har slagit till blixtsnabbt och i fordonsindustrin är läget nu katastrofalt.
Studio Ett följer trebarnsfamiljen Snare, där båda föräldrarna haft Volvo som arbetsgivare. Nu är en uppsagd och en placerad i utbildning och frågorna om hur framtiden kommer att se ut blir bara fler.

Här kan du lyssna på äldre inslag om Volvofamiljen i Studio Ett.

När Volvos jättevarsel annonserades var bevakningen intensiv i medierna? Men hur fortskrider vardagen för en familj där ingen får fortsätta jobba?
Annika H Eriksson kommer att följa familjen Snare, från Björkö i Göteborgs norra skärgård, under lång tid framöver. Hon träffade dem första gången efter storvarslet i höstas.

En månad senare, i november 2008, har chocken släppt och nu kretsar tankarna kring hur ekonomin ska gå ihop, om en av dem förlorar jobbet.

I början av februari 2009 har det gått nästan två månader sedan Anders Snare fick sitt uppsägningsbesked. Det var väntat. Värre blev det för hustrun Åsa. Hon trodde hon skulle få vara kvar som truckförare, men hamnade i stället i den grupp på 160 personer som ska gå på utbildning under ett år.

Anders Snare blev uppsagd från Volvo personvagnar i december. Åsa Snare fick behålla anställningen, men blev placerad i en utbildningsreserv.
Nu har hon börjat sin utbildning. Anders söker nytt jobb, samtidigt som han jobbar extra i svägerskans städföretag för att dra in extra pengar till hushållet nu när lönen från Volvo inte kommer mer.

Sedan varslet i oktober 2008 har Anders Snare slutat på Volvo personvagnar. Han var en av alla de tusentals som blev uppsagda förra året. Åsa Snare fick behålla anställningen, men blev placerad i en utbildningsreserv och satte sig på skolbänken i mars. Sedan ett par veckor är terminen slut, men innan hon får semester arbetar hon på sitt gamla jobb som truckförare på Torslandafabriken, där vår reporter träffar henne under en kort eftermiddagspaus.

Över ett år har gått sen Studio Ett för första gången träffade familjen Snare. Det var när bilkrisen slog till och Volvo personvagnar varslade över två tusen personer om uppsägning vid Torslandafabriken i Göteborg. Anders Snare blev av med sin anställning och nu riskerar även Åsa Snare att bli uppsagd, men hon och några arbetskamrater har bestämt sig för att starta ett bemanningsföretag, där de ska hyra ut bland annat truckförare till industrin. Innan vi återser familjen igen backar vi och går tillbaka till den 9 oktober förra året - dagen efter det stora varslet på Volvo personvagnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista