1 av 5
Towe Cho Matre
2 av 5
3 av 5
Cecilia Strömberg
4 av 5
Foto: AP Photo/Ariel Schalit/SCANPIX. Kadima partiets ledare Tzipi Livni, Labor partiets ledare Ehud Barak, Likud partiets ledare Benjamin Netanyahu
5 av 5
Centerns partiledare Maud Olofsson Foto: Tobias Wallström/SCANPIX

Israel till val, oppositionens utrikespolitik, Frankrikes nya vänster och mormorsrollen

16.00 - 16.45

LO om kärnkraften
LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin kommenterar energipolitiken.

Israel
Vem ska lyckas städa upp i den röriga israeliska politiken? Tzipi Livni, det nya stjärnskottet inom israelisk politik eller veteranen Benjamin Netanyahu som leder högerpartiet Likud och som tippas vinna valet. Och hur stor roll spelar egentligen kriget i Gaza för utgången av valet? Medverkande Cecilia Uddén, korrespondent, Tobias Goldman, studerande och Sara Radomski, studerande och Anna Dahlberg, Expressen.

Utrikespolitik
I går träffade de borgerliga regeringspartierna en överenskommelse om energipolitiken, en fråga som orsakat stora samarbetssvårigheter genom åren. Och på söndag är det dags för oppositionens samarbete att ta fart. På Socialdemokraternas kursgård Bommersvik i Sörmland träffas då för första gången de fem arbetesgrupper som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tillsatt för att ta fram en politik för en eventuell framtida röd-grön regering. Ett av de områdena är utrikes- och säkerhetspolitik och det är ett ämne där det under lång tid rått stor oenighet mellan framför allt Socialdemokraterna och de båda andra partierna. Reporter Pontus Mattsson.

17.00 - 17.45

Centerns kommundagar
Centerns kommunpolitiker möts om kärnkraften idag. Det är dagen efter den historiska omsvängningen och vi är med på mötet i Visby. Hör Erik Ridderstolpe, Ekot, Håkan Tribell, redaktör Neo och Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena.

Frankrikes nya vänster
Efter förra veckans franska massprotester mot regeringens politik, så lanserar vänsteraktivister ett nytt antikapitalistiskt parti med sikte på valet till EU-parlamentet i sommar. I dagarna samlas hundratals representanter från organisationer, fackföreningar och vänsterorganisationer i Paris för att bilda det nya partiet. Ledaren, brevbäraren Olivier Becancenot, som har retat gallfeber på president Sarkozy, kan hota det splittrade Socialistpartiet. Reporter Anna-Klara Bankel.

Morsmorsrollen
Babyboomen har förstås gett en boom också av mor- och farföräldrar och just nu kan man faktiskt tala om en boom också för böcker som riktar sig till alla som har barnbarn. Den senaste boken heter ”Att vara med barnbarn” och har skrivits av författaren Maria Modig, som själv har 2 barnbarn, snart 3 och 5 år gamla. Hör henne i Studio Ett.

Maktspel i Centralasien
President Barack Obama ska skicka fler trupper till Afghanistan. Samtidigt kräver Ryssland att USA:s startegiskt viktiga flygbas i Kirgizistan stängs. Frågan är om USA kan hitta nya vänner i regionen. Kan dessa i så fall stå emot Rysslands påtryckningar? Medverkande: Fredrik Wadström, Sveriges Radios korrespondent i Moskva.

Programledare: Cecilia Strömberg och
Towe Cho Matre
Producenter: Helena Giege och
Susanna Einerstam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista