1 av 7
2 av 7
Jörgen Huitfeldt
3 av 7
Erica Dahlgren
4 av 7
Kärnkraftverk, reaktor 3, byggs i Finland. Foto Robert Henriksson /SCANPIX
5 av 7
Geert Wilders Foto: AP Photo/Fred Ernst / SCANPIX
6 av 7
Brand i Australien / Foto: SCANPIX
7 av 7
Vedeldad öppen spis. Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Kärnkraften i omvärlden, rödgrönt samarbete i Bommersvik, bränderna i Australien

16.00 - 16.45

Rödgrönt samarbete i Bommersvik
Idag möts dom för första gången för att dra fram riktlinjerna för ett fortsatt samarbete. Hör hur (S), (MP) och (V) har tänkt formera sig inför nästa val. Vår politiska reporter Pontus Mattsson i samtal.

Kärnkraften 
Sverige är inte det enda landet i världen som vill satsa på kärnkraft. I såväl Kina, Ryssland, USA och Finland bygger man nytt. Men är satsningarna på kärnkraft ekonomiskt hållbara? Kommer de att slå undan fötterna för utvecklingen av de förnyelsebara energikällorna? Medverkar gör Sveriges Radios korrespondenter Daniel Alling i USA, folkparitledaren Jan Björklund, Heidi Hautala, riksdagsledamot för De gröna i Finland och Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger. Medverkar gör också ordföranden för vindkraftföreningen Kvarkenvind, Håkan Karlsson.

Arbete mot kvinnomisshandel
Varje år utsätts ungefär 25.000 kvinnor i Sverige för misshandel. Och antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har under det här decenniet ökat med över 30 procent. För att tidigt kunna hjälpa kvinnor som utsätts för våld inrättade Trollhättans kommun för flera år sen en särskild utbildning för kvinnofridsinstruktörer, för personer som i sitt arbete kommer i kontakt med slagna kvinnor. Reportage av Helén Palmqvist Novik.

17.00-17.45

Australien i brand
I den australienska delstaten Victoria har minst 170 människor dött, men dödstiffran tros stiga. Bränderna är de värsta någonsin i Australien och nu tros några vara anlagda av pyromaner. Samtal med Bo Johansson, projektledare på myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Partiledare åtalad för hets mot folkgrupp
I Nederländerna har främlingsfientligheten ökat kraftigt på senare år. Inte minst mot muslimer. En partiledare, Geert Wilders, står till och med åtalad för hets mot folkgrupp. Han vill förbjuda Koranen, som han jämställer med Mein Kampf, och stoppa eller kraftigt begränsa invandringen av muslimer.  Reportage av Willy Silberstein.

Mera om det rödgröna samarbete i Bommersvik
Vi hör reaktioner om  hur (S), (MP) och (V) har tänkt formera sig inför nästa val. Samtal med Birger Schlaug fd språkrör (MP), Lotta Gröning, debattredaktör på Aftonbladet och Aron Etzler, chefredaktör, Flamman.

Konsten att ta sig in på arbetsmarknaden
Idag när arbetslösheten stiger är det om möjligt ännu svårare att få jobb för invandrare. Ett sätt kan då vara att starta eget, vilket många gör. Men som invandrarföretagare gäller det att var snabbare, bättre, billigare och kanske rent av snällare. Det säger Ouro Nimini-Esso, företagare från Kumla i Närke. Reportage av Lars Ekelöf.

Mysbrasa ger cancer?
Tycker du att det är mysigt att tända en brasa, eller har du byta ut oljepannan mot en braskamin eller vedpanna? Då ska du veta att ett hus som eldas med ved har 5 gånger högre halter av cancerframkallande ämnen i inomhusluften än ett som inte är vedeldat. Det visar en avhandling som läggs fram i april vid avdelningen för arbets-och miljömedicin på Sahlgrenska universitets sjukhuset. Samtal med Lars Barregård, professor vid arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Programledare: Jörgen Huitfeldt och Erica Dahlgren
Producenter: Anders Diamant och Märet Öman
anders.diamant@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista