Oroligheterna i Sri Lanka och polisuttalanden

16.00-16.45

Val i Israel
Cecilia Uddén
, SR:s Mellanösternkorrespondent rapporterar direkt från en vallokal i Jerusalem.

Situationen i Sri Lanka
Efter två års upptrappning av inbördeskrig har situationen förvärrats. Under måndagen dödade en självmordsbombare trettio personer och närmare hundra skadades. I nuläget är många tusen människor fast innanför stridslinjerna i nordöstra Sri Lanka. Vad kommer att hända med de många tusen som är på flykt i sitt eget land? Går det att finna någon öppning för fred mellan de singalesiska regeringsstyrkorna och de tamilska rebellerna? Johan Romare, Sri Lankaexpert, Fernando Raja, tamil, John, Senewiratne, halvsingales medverkar bl a.

Permitteringar i Tyskland
Nyheterna om varsel på arbetsmarknaden är många nu. I Tyskland går staten och företagen en annan väg. Där sägs inte de anställda upp i första taget. Staten stöder istället företagen som i samråd med facken beslutar om permitteringar. De anställda får behålla sina jobb, även om de får gå hemma med lägre ersättning än lönen under en del av arbetstiden. Den här veckan beslutar tyska parlamentet att systemet med Kurzarbeit ska förstärkas ytterligare, till skydd för arbetstagarna under den ekonomiska krisen. Per Eurenius rapporterar.

17.00-17.45

Varför sa de apadjävel?
De rasistiska uttalandena från några Malmöpoliser förra veckan har väckt stor debatt i landet. Är poliskåren genomrutten eller var uttalandena bara en konsekvens av polisernas pressade arbetssituation? Vad ligger egentligen bakom uttalandena? Hasse Brontén, ståuppkomiker och fd polis, och Carlos Rojas Ejemyr, journalist och författare deltar.

ECO-finmöte
Idag möts EU:s finansministrar för att prata om hur man ska ta sig ur krisen. Vad kommer de 100-tals miljarder som satsas på krispaket att få för effekt för de länder som gick in i krisen med statsskulder på över 100 procent av BNP? Lars Calmfors, professor nationalekonomi deltar.

Forskningspedagogik
I dagarna har många skolor haft öppet hus för att locka nya elever till sig. En undervisningsform som verkar bli allt mer spridd är den där eleverna i grundskolan själva får söka efter kunskap i olika projekt. Men vad är det egentligen man lär sig med den sortens pedagogik? Anders Diamant har besökt Vittraskolan i Solna, ett exempel på en skola där eleverna forskar fram kunskap. Nils-Erik Nilsson, rektor i Luleå och Hans Åke Scherp, lektor Karlstad universitet i efterföljande samtal.

Programledare: Anders HolmbergProducenter: Helena Giege och Karin Ivarsson
helena.giege@sr.se karin.ivarsson@sr.se