Morgan Tsvangirai, kvinnors rättigheter i Iran, räntesänkningen

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Tsvangirai in från kylan
Vi ska prata om den historiska dagen i Zimbabwe. Idag har tidigare oppositionsledaren Morgan Tsvangirai svurit ämbetseden som premiärminister. Vi samtalar med bl.a med Sten Rylander, svensk ambassadör i Zimbabwe.

Iran, 30 år efter revolutionen
Den feministiska rörelsen är på frammarsch i Iran, en ny kraft som skrämmer makthavarna. Samtidigt trappas förföljelsen av kvinnoaktivister upp. I veckan har en kvinna dömts till 3 års fängelse för att ha deltagit i en demonstration. Alltfler protesterar mot att kvinnor inte har samma rättigheter som män. Otrogna kvinnor stenas fortfarande till döds medan män får ha fyra hustrur. Är kvinnorna denna tickande bomb som ska lyckas förändra situationen i Iran 30 år efter revolutionen? Vi samtalar bl. a med Amineh Kakabaveh (V) riksdagsledamot, Sholeh Irani redaktör och Massod Mafan redaktör tidskriften Baran.

Kinesisk censur på nätet
Att använda internet blir vanligare och vanligare i Kina, och snabbast växer antalet användare på landsbygden. Men i takt med att en större delen av befolkningen finns ute på nätet, desto hårdare jobbar kinesiska myndigheter med att censurera och kontrollera innehållet. Just nu pågå en kampanj för att rensa det kinesiska nätet från så kallat ”vulgärt” innehåll, och resultatet är bland annat att kinesiska bloggar flyttar utomlands. Reportage av Hanna Sahlberg.

17.00-17.45

Misshandlad nationaldemokrat
I söndags överfölls och misshandlades Nationaldemokraternas partisekreterare Vavra Suk av ett 20-tal maskerade personer. Han blev slagen och knivskuren från och polisen rubricerar det hela som mordförsök. Gruppen Antifascistisk Aktion - Afa har på sin hemsida tagit på sig dådet och förklarat att” vi attackerar när vi anser att det är som lämpligast, var sig det är på en fascistisk aktivitet, vid deras partilokal eller i fascisternas hem” Samtal med Per Wirtén, chefredaktör Arena.

Ingves om räntesänkningen
Riksbanken sänkte idag sin viktigaste styrränta, reporäntan, till 1 procent. Detta var en överraskande stor sänkning med hela 1 procentenhet. Vad ligger bakom denna stora sänkning? Är situationen för svenska ekonomi sämre än väntat? Ska man tolka det som att inflationshotet nu är helt eliminerat? Riksbankschefen Stefan Ingves ger besked.

Husvagnsoptimism mitt i krisen
Dåliga tider kan föda nya idéer och nya företag. Så var det för Adolf Sellgren i Dorotea i Västerbotten. Han blev av med jobbet på husvagnsfabriken och startade eget på 80-talet, sen dess har han genomlevt flera lågkonjunkturer. Trots det beskriver han sig som den sanne optimisten. Reportage av Agneta Johansson.

Rekordmånga varsel
Idag rapporterar Arbetsförmedlingen om att rekordmånga varslades om uppsägning under januari. På vilket sätt kommer nu regeringen att stötta kommunerna och landstingen för att lindra effekterna? I eftermiddag presenterar statssekreterare Jöran Hägglund hur man arbetar med dom olika regionala samordnarna. Hör honom och landshövdingen i Kronobergs län, Kristina Alsér, om hur mycket man förväntar att regeringen skjuter till.

Kommentarer om den svenska ekonomi
Lena Westerlund, chefekonom LO och Jonas Frycklund, Svenskt Näringsliv kommenterar läget i den svenska ekonomin.

Programledare: Anders Holmberg och Towe Matre
Producenter: Magnus Westberg och Susanna Einerstam

magnus.westberg@sr.se susanna.einerstam@sr.se