1 av 6
2 av 6
Lotta Malmstedt
3 av 6
Cecilia Strömberg
4 av 6
Det går sämre än väntat för glasföretaget Orrefors Kosta Boda. Foto: Hans Runesson/Scanpix.
5 av 6
Charles Darwin (1809-1882), naturvetare, filosof och forskare. Foto: Copyright Scanpix.
6 av 6
Foto: Thomas Wester.

Kulturutredningen, glasriket och om kakelugnar

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Kulturutredningen
Om kulturutredningen som las fram idag. Den vill bredda kultursynen, det talas om ”facebook och folkets hus”. Och alla i Sverige ska få utveckla sina skapande förmågor, vad menas med det?
Eva Swartz-Grimaldi, Ordf. Kulturutredningen medverkar.

Skånereaktioner på kulturutredningen
Den första Kulturutredningen på 34 år presenteras och efter en årslång turné bland kulturarbetare på teatrar, muséer och andra kulturforum får vi nu höra regeringens syn på kulturens framtid. Makten över pengarna förskjuts från Stockholm ut i landet, vad blir konsekvenserna?
Rakel Chukri, kulturchef Sydsvenskan, Rolf Tufvesson, (KD), ordförande i Region skånes kulturnämnd, Elisabeth Alsheimer, verksamhetschef Dunkers Kulturhus, Jesper Larsson, teaterchef för Malmö stadsteater och Carina Nilsson, (S), ordförande kulturnämnden i Malmö medverkar.

Kompromissförslag till ”stimulanspaket”
Igår kväll kom den amerikanska Kongressens båda kamrar överens om ett kompromissförslag till det ”stimulanspaket” på nära 800 miljarder dollar, som är tänkt att få fart på den amerikanska ekonomin och skapa 3,5 miljon nya jobb. Alla detaljer är ännu inte kända, men omkring en tredjdel av paketet utgörs av skattelättnader. Därtill finns satsningar på motorvägar, broar och annan infrastruktur, liksom satsningar på sjukvård och alternativ energi. Under det gångna året har många, som t ex datorförsäljaren Stephen Arthur i Los Angeles, fått dra åt svångremmen, men nu ser han ändå ganska ljust på framtiden.
Reportage av Claes Andreasson.

17.00-17.45

Energisamtalen
Om energisamtalen som regeringen och oppositionen har fört idag.
Vad har kommit ut av de här samtalen?
Samtal med Pontus Mattsson, som följer inriksepolitiken här på Studio ett och Anders Jonsson, politisk reporter.

Glasriket
De många glasbruken i skogsbygderna i östra Småland kan vara på väg mot sin undergång. Den stora dominerande koncernen, Orrefors Kosta Boda, har varslat hälften av sina anställda och fler varsel kan vara på väg. Hur ska glasriket räddas? Där går åsikterna isär. Studio Ett har besökt Kosta Glasbruk, några mil öster om Växjö.
Reportage av Sven Börjesson.

Charles Darwin
Idag är det 200 år sedan Charles Darwin föddes. Något som uppmärksammas på många olika sätt och på många olika platser i världen under hela det här året. Evolutionsteorin som Darwin beskev i boken ”Om arternas uppkomst”, inspirerar fortfarande många forskare på en mängd områden. Som varför människor och djur är som de är och beter sig som de gör. Men evolutionsteorin har också svärtats av att ha inspirerat idéer om rasbiologi och rashygien och fortfarande skapar den kontrioverser.
Nils Uddenberg, professor och författare medverkar.

Världens största samling av kakelugnar
Innan vi fick varmt hemma med el eller fjärrvärme, så hade vi kakelugnen. Nu är världens största samling av kakelugnar, 549 stycken, ordentligt sorterad och katalogiserad. Samlingen som tillhör Stadsmuseet i Stockholm, har legat nerpackad i trälårar. Men nu har mer än 40000 kakelugnsdelar tvättats och fotograferats av museets personal.
Anton Karis åkte till ett magasin i frihamnen, där ugnarna finns.

Påven
Efter att den katolska biskopen Richard Williamson förnekat Förintelsen i svensk tv, fördömer idag påven sådana åsikter inom katolska kyrkan. Frågan är hur katolska kyrkans ska förhålla sig till det kontroversiella katolska prästbrödraskapet S: t Pius X som Williamson tillhör.
Samtal med Olle Brandt, studierektor på Påvliga institutet för kristen arkeologi.

Programledare: Cecilia Strömberg och Lotta Malmstedt
Producent: Helena Giege och Anna Landelius
helena.giege@sr.se
anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".