1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Erica Dahlgren
4 av 5
Idag inleds rättegången mot personerna bakom The Pirate Bay. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
5 av 5
Helen Storey, professor vid London College of Fashion./Foto Maria Eksedler SR

Rättegång mot Pirate Bay och polisjargong

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Saabs framtid
I morgon kan biltillverkaren Saabs saga vara all. Då ska Saabs ägare GM redovisa sina planer för USA:s president Barack Obama hur den amerikanska biljätten ska ta sig ur krisen. GM och den svenska regeringen fortsätter att diskutera om lånegarantier som är nödvändiga om Saab ska överleva. Statsminister Fredrik Reinfeldt har sagt att staten inte har några planer på att ta över som ägare om GM inte vill driva Saab vidare. Håkan Mattsson, motorjournalist på Dagens Industri och Göran Eriksson, politisk reporter SvD deltar.

Upphovsrätten är i upplösning
Idag startar rättegången mot Pirate Bay. En rättegång som inte kommer att ha någon som helst betydelse för den framtida fildeningen, om man ska tro vissa bloggare insatta i ämnet. Samtidigt måste tonsättare, författare och filmmakare kunna leva på sitt skapande. Måste internet stängas ner för att upphovsrättsinnehavarna ska få ersättning eller finns det smidigare lösningar?
Medverkar gör medieprofessorn Roger Wallis och frilanjournalisten Annika Rydman och Jerker Delsing, professor i elektronik.

Brittisk modeforskning
I Storbritannien har modeskapare och forskare gått samman och skapat kläder som försvinner efter en tids användande. Det handlar om plagg som är tillverkade i plast-liknande material och när de blir blöta så upplöses de. Men än så länge är kläderna mer något att visa på museum, än att bära till vardags. Bakom idén står den brittiska modedesignern Helen Storey. Maria Eksedler rapporterar.

17.00-17.45

Pirate Bay fortsättning
Vi rapporterar från första dagen av Pirate Bay-rättegången. Och vad gör att fildelningsfrågan vägrar rätta in sig på höger-vänster-skalan och istället ställer unga mot gamla politiker. Hans Wallmark, riksdagsledamot (M) och Annie Johansson, riksdagsledamot (C) deltar.

Ubåtskollission
Idag nås vi av beskedet att två kärnvapenbestyckade ubåtar har kolliderat i Atlanten tidigare den här månaden. Det ska enligt uppgift från brittiska medier handla om en brittisk och en fransk ubåt. De enorma 150 meter långa ubåtarna ska ha fått en del skador utan att varken kärnvapnen eller någon i besättningarna kommit till skada.

Pendling
Det ska handla om pendling, för svenskarna pendlar mer än någonsin förr. Mer är 1,3 miljoner svenskar pendlar över en kommungräns visas en rapport från Sveriges kommuner och landsting. Och orsaken är arbete, karriär och boende. Många pendlar flera timmar varje dag som till exempel Lars Lennhagen som har sin bostad i Vingåker och sitt jobb i Norrköping. Lars Ekelöf reporter.

Polisjargong
Efter att den sk SPT polisen i Malmö uttryckte rasistiska omdömen om personer i Rosengård har polisen fått mycket kritik. I Tullinge utanför Stockholm utbildas SPT poliser, eller som de tidigare kallades kravallpoliser. Poliser som ska stå emot stenkastnig under upplopp. Vår reporter Katarina Gunnarsson åkte till utbildningscentret och pratade med poliser om hur de försöker bemästra stressen och hur de tänker runt de rasistiska omdömena.

Programledare: Anders Holmberg och Erica DahlgrenProducenter: Helena Giege och Märet Öman
helena.giege@sr.se maret.oman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".