1 av 7
Pia Fridén
2 av 7
3 av 7
Annika H Eriksson
4 av 7
Volvo Lastvagnar i Umeå är en av dom fabriker som har drabbats av varsel.
5 av 7
Hur ska det gå för Saab?
6 av 7
Luxemburg känner av krisen
7 av 7
Gitarren från Guitar Hero

Oro inom fordonsindustrin, friad i rättegång och ifrågasatt abort

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Saabs framtid
Sent i kväll väntas besked från amerikanska GM om dotterbolaget Saabs framtid och ödestimman för svensk fordonsindustri närmar sig. Vi hör det senaste från USA och pratar om vad som nu händer med de svenska biljobben. Samtal med vår USA korrespondent Daniel Alling.

Oro inom fordonsindustrin
Oron för vad som händer med Saab Automobile ökar. Under tisdagskvällen, svensk tid, ska ägaren General Motors redovisa hur företaget ska kunna bli lönsamt igen med eller utan svenska statliga pengar. Samtidigt blir försäljningsryktena kring Volvo allt fler, bilförsäljningen vill inte ta fart och varslen fortsätter. Det är minst sagt turbulent inom fordonsindustrin. Vad händer med jobben och hur är läget för de som nu är arbetslösa? Vad krävs från den svenska regeringen? Per Olsson, chef för Arbetsförmedlingen i Göteborg, Gert-Inge Andersson (S) kommunalråd i Trollhättan, Kent Johansson (C) Regeringens samordnare, Stephan Lövgren, ekonomijournalist Göteborgs-Posten mfl medverkar.

17.00-17.45

Frias i rättegång
Idag friades den Malmöbo som åtalats för att indirekt ha stöttat terrorstämplade Hamas genom sin insamling via föreningen al-Aqsa spannmål. Samtal med Ulrika Karlsson riksdagsledamot (M), Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP) och Laue Trabjerg Smidt, försvarsadvokat.

Inte lyxigt i Luxemburg
Vi tar er med till Luxemburg som har det allt annat än lyxigt nu i finanskrisens kölvatten. Reportage av Willy Silberstein.

Aborträtten
En kvinna har gjort abort två gånger med motivet att fostret hade fel kön. Är det dags att ifrågasätta den totalt fria aborträtten i Sverige? Hör riksdagsledamöterna Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) och Josefin Brink (V) och Thomas Flodin, ordf. EAR etik och ansvarsrådet hos Sveriges Läkarförbund.

Guitar Hero
Dataspel som ”Guitar Hero” och ”Rockband” är omåttligt populära just nu. Guitar Hero går ut på att trycka på knappar på en plastgitarr istället för slår på stränga på en riktig av trä. Ju bättre man lyckas följa spelmonitorns förprogrammerade musik, desto fler poäng får man. Studio Etts reporter Agneta Furvik gav sig ut för att undersöka om detta möjligen gör att fler unga vill börja spela gitarr på riktigt.

Dold Mikrofon
Fyra Sverigedemokrater är polisanmälda för att ha stängt in en reporter från Sveriges Radio programmet Kaliber i en hytt på Estlandsfärjan. Polisanmälan gjordes efter det att Sverigedemokrater hade kommit på att Kalibers reporter Caroline Stenman med att smygfilma och bära dold mikrofon. Diskussion mellan Kalibers producent Sanna Klinghoffer och Sverigedemokratisk ungdoms förbundsordförande Erik Almqvist.

Programledare: Pia Fridén och Annika H Eriksson
Producenter: Maria Meschke och Karin Ivarsson
maria.meschke@sr.se karin.ivarsson@sr.se

 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".