1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Nils Horner
4 av 5
SAABs vd Jan Åke Jonsson håller presskonferens Foto: Erik Abel / SCANPIX
5 av 5
Saab Trollhättan Foto: Adam Ihse / SCANPIX

Diskussioner och debatter om Saab. Klimatförändringar - orsaken till eldhavet i Australien?

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Biltillverkaren Saabs dagar kan vara räknade.
Ägaren GM anser att det är upp till den svenska regeringen att rädda företaget. På Saab i Trollhättan tror de anställda att företaget trots allt har en framtid. Men regeringen är tydlig med att staten inte kan rädda bilföretaget. I Saabs historia är kris snarare normaltillståndet. Går det att rädda det svenska klassiska bilföretaget? Samtal med ekonomihistorikern Henrik Lindberg.

Australien
Det brinner fortfarande på flera håll i Australien, katastrofen har hittills ödelagt nästan 2000 hus och gjort nästan 7000 människor hemlösa. Är det en följd av klimatförändringarna vi nu sett? En brand som varit den en av Australiens värsta naturkatastrofer någonsin. Förändrar den Australiens miljöpolitik nu? Vi sänder från Melbourne med vittnen från branden och miljöexperter. Roger Kalla naturvetare och företagare. Ken Sayers, Katarina Westermark, Marianne Kopp boende i Melbourne, David Jonstad journalist med inriktning på klimatfrågan.

17.00-17.45

Saab
Det ser mörkt ut för biltillverkaren Saab. Den amerikanske ägaren GM vill inte längre äga Saab. Hittills har ingen köpare anmält sig. Och den svenska regeringen tänker inte heller försöka rädda Saab. Staten kommer inte att ta över några bilfabriker är det tydliga beskedet idag. Samtal med näringsministern Maud Olofsson (C) och Mona Sahlin partiledare (S).

Saab och politik
Både statsminister Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson har sagt det samma ända sedan förra året att staten ska inte driva bilföretag. Kan inte GM kan inte vi det heller. De verkar samordnade Vad hoppas regeringen vinna på det här? Samtal med Anders Johnsson politisk kommentator.

Saab och USA
Hur många intresserar sig för Saab i USA? Har Maud Olofssons kritik nått USA? Vi samtalar med vår USA korrespondent Daniel Alling.

Borgerlig utrikespolitik
Har Sverige fått en radikalt annorlunda utrikespolitik med en borgerliga regeringen? Det lät iallafall så i den utrikespolitiska debatten i Riksdagen idag. Samtal med Thomas Gür kolumnist, SVD och Eric Sundström chefredaktör, Aktuellt i Politiken.

Programledare: Monica Saarinen och Nils Horner
Producent: Jörgen Huitfeldt och Susanna Einerstam

jorgen.huitfeldt@sr.se susanna.einerstam@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".