1 av 4
2 av 4
Nästa årskifte kommer London att ha 200 elstolpar. Foto: Maria Eksedler/SR.
3 av 4
Markus Anteskog målar akvarell vid Aralsjön
4 av 4
Miljömärkta varor

Rekonstruktion av Saab, grova brottslingar kan portas från högskolan och elbilsstolpar

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16.00-16.45

Saab
Nu väntas företaget begära rekonstruktion och ställa in betalningarna, vad innebär det? Vad gör underleverantörerna och vad i Saab skulle kunna leva vidare? Samtal med Rolf Åbjörnsson, konkursförvaltare och fd riksdagsledamot och Robert Collin, motorjournalist på Aftonbladet.

Ska en dömd brottsling kunna läsa till läkare?
Eller till förskolelärare, eller jurist? En student i Lund stängdes nyligen av från läkarutbildningen sedan han dömts för våldtäkt mot barn. Nu ska högskoleverket utreda möjligheten att stoppa personer som begått grova brott från att gå vissa utbildningar. En gång dömd alltid dömd eller ska man kunna sona sitt brott och börja om från början? Medverkar gör, Vibeke Nielsen, KRIS, Tommy Persson, KRIS, Håkan Hydén, professor rättssociologi Lunds universitet, Marie Wedin vice ordf. i Läkarförbundet, och Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister.

Stolpar för elbilar
Elbilar som kan laddas upp lite varstans i stora städer, utanför restaurangen, arbetsplatsen eller biografen, är något som det talas allt mer om. I Gävle och i Stockholm t ex är försöksprojekt på gång och i London har ett försök pågått sedan 2007. Calvey Taylor-Haw driver det företag som har konstruerat elbilsstolparna som blir allt fler i Storbritannien och som nu exporteras till andra länder. Reportage av Maria Eksedler.

17.00-17.45

Saabs underleverantörer
Saab hänger i luften just nu, vilket innebär också att många underleverantörer befinner sig i ett osäkert läge. Om det blir som många tror, att Saab ska begära rekonstruktion, så innebär det att betalningarna ställs in. Konsekvensen kan bli konkurser och företagsflyttar. Samtal med Angela Bermudez-Svankvist, arbetsförmedlingens generaldirektör och Anders Atterling ansvarig för investor relations Semcon utvecklingsföretag.

Tyst konst
Fjorton våningar upp i ett av höghusen vid Hötorget pågår just nu en konstutställning. På ett kontor. Samtidigt pågår arbetet som vanligt därinne. Konstnärerna har bland annat använt sig av det avfall kontoret producerat under två veckor. Projektet har fått namnet Tyst konst. Det anspelar inte bara på att utställningen inte alls utannonseras i vanlig mening, utan också på Rachel Carsons bok Tyst vår om miljöförstörningen på 60-talet. Vår reporter Anton Karis gick med på en visning tillsammans med utställningens kurator Jan Stene.

Kvinna i regeringen i Saudiarabien
För första gången har en kvinna tagit plats i regeringen i Saudiarabien. En historisk händelse i ett land där kvinnor är beroende av mäns godkännande för att leva sina liv. Kungadömet Saudiarabien är dessutom det enda landet i världen där kvinnor inte får köra bil. Men nu har Kung Abdullah utsett en kvinna till ”vice utbildningsminister för kvinnor”. Samtal med Cecila Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Moderaterna och rättvisan
Moderaterna lanserade sig som det nya arbetarpartiet i förra valet. En framgångsrik strategi. Idag anser en majoritet av väljarna i en rad opinionsmätningar att moderaterna har större trovärdighet när det handlar om sysselsättningspolitik och ekonomiskt ansvarstagande. Dom nya moderaterna tänker sig inte låta sig nöja med det. Nästa steg är att ta över rättvisebegreppet nåt Socialdemokraterna har haft patent på. Reportage av Olof Sjölander.

”klimatsmart”
Sedan 2007 driver KRAV tillsammans med flera andra aktörer ett projekt för att definiera regler för ”klimatsmart” matproduktion. Nu ligger projektet i slutfasen. Och en av slutsatserna verkar bli att det inte blir något nytt separat tilläggsmärke för klimatsmarta produkter utan att även dessa frågor ska bakas in inom KRAV stämpeln. Johan Cejie, regelutvecklingschef på KRAV.

Programledare: Cecilia Strömberg och Elin Lemel
Producenter: Anders Diamant och Anna Landelius

anders.diamant@sr.se anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".