1 av 4
2 av 4
3 av 4
Towe Matre
4 av 4
Pia Fridén

Hur fri är konsten? och rekonstruktion för Saab

Lyssna på sändningen genom att klicka på länken ovan.

16:00-16.45

Saabs rekonstruktion
Vad händer med underleverantörerna under Saabs rekonstruktion? Saab har runt tvåhundra underleverantörer i Sverige, som nu riskerar att inte få betalt för sina leveranser. Samtidigt är många av företagen redan hårt pressade på grund av lågkonjunkturen. Sven-Åke Berglie, VD för Fordonskomponentguppen, FKG, som företräder underleverantörer i fordonsindustrin kommer till Studio Ett.

Konstens gränser
Debatten om konstnärliga provokationer eller kriminella handlingar rasar vidare efter att kulturministern avfärdat en grafittikonstnärs verk, som ren vandalisering. Har kulturministern rätt att agera statlig konstdomstol? Var går gränsen för konst? Samtidigt landar provokatören Santiago Sierra på konsthallen Magasin 3 i Stockholm med sina moduler av mänsklig avföring från Indien. Studio Ett, från Magasin 3. Ingela Lind, kulturjournalist, Palle Thorsson, konstnär, Elisabeth Millqvist, curator Magasin 3 medverkar bl a.

Facket och solidariteten
Den stora medlemsflykten från facket verkar ha kulminerat. Och allt fler strömmar till kurser för fackliga studier. Över 20 procent av IF Metalls medlemmar i Malmö sätter sig nu i en facklig skolsal, där Studioetts reporter Gösta Lempert stiger rakt in i en dispyt.

17.00-17.45

Fortsatt samtal om Saab
Vi analyserar Saab:s öde den senaste veckan från den politiska horisonten. Hur har regering och opposition hanterat krisen för den gamla klenoden Saab? Vilka blir följderna för oppositionsledaren Mona Sahlin och statsminister Fredrik Reinfeldt? Samtal med Heidi Avellan, politisk chefredaktör Sydsvenskan och ledarskribenten Björn Elmbrant på vänsternättidningen Dagens Arena.

Saabens själ och hjärta
Kanske sjunger nu Saab på sista versen. Från början skapad av flygtekniker med aerodynamik som ledord och egenskaper som framhjulsdrift och senare också turbomotor. Anton Karis har träffat Anders Dahl. Han äger 5 Saab-bilar och kör dessutom taxi i en Saab.


Uppsving för Marx
I höst startar Malmö Högskola kursen ”Introduktion till Marxistisk teori”. Ett beslut som väckt heta känslor efter att det blev känt. Marx har fått ett uppsving i samband med finanskrisen skriver högskolan på sin hemsida, men hans teorier är inget att lära ut menar kritikerna. Lennart Olausson, rektor vid Malmö högskola och Andre Assarsson, vice ordförande MUF deltar.

Mode i New York
Just nu pågår modeveckan, en vecka då stan svämmar över av långbenta modeller och förväntansfulla designers. Men den ekonomiska nedgången har en dämpande effekt på glamourfaktorn under den så annars glittrande modeveckan. Men lågkonjunkturen är inte bara negativ för modeindustrin menar modeexeperterna, i tuffa ekonomiska tider spirar kreativiteten. Katarina Andersson trängde sig in i folkhavet i modetälten i Bryant Park för att ta reda på mer.

På Spåret
Hör Ingvar Oldsberg om varför han lämnar SVT-programmet På Spåret.

Programledare: Pia Fridén och Towe Cho MatreProducenter: Helena Giege och Susanna Einerstam
helena.giege@sr.se suasnna.einerstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".