1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
3 av 5
Annika H Eriksson
4 av 5
Svenska mynt. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
5 av 5
Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Framtidens bil, svenska kronfallet, barn som bevittnat våld i hemmet

16.00-16.45

Polismordet i Nordirland
Sent igår sköts en polisman ihjäl i Nordirland bara 48 timmar efter att två brittiska soldater dödats i vad som verkar vara en eskalering av våldet avsett att sätta käppar i hjulet för fredsprocessen. Polismannen sköts i huvudet sent på måndagen. Det är det första polismordet i Nordirland på över ett decennium.
Annika Nestius Brown, lärare vid universitet, tankesmedja Northern light review och Maria Eksedler, korrespondent medverkar.

Bilindustrin går på knäna
Bilförsäljningen fortsätter att rasa i Sverige. Samtidigt som Saab Automobile är under rekonstruktion så har Volvos försäljningsprognos för det första kvartalet i år spruckit. I krisens spår hur går satsningen på miljöbilar? Hur ser framtidens bil ut? Och vad är det för forskning som behövs? Vi sänder direkt från Lindholmen Science Park i Göteborg där mycket av den framtida forskningen inom bilindustrin görs.
Lennart Josefsson, professor vid Svenskt hybridcentrum, Lotta Silver, Naturskyddsföreningen Göteborg, Stephan Lövgren, eknomijournalist GP, Mikael Wickelgren, forskare vid Centrum för konsumtionsvetenskap och Paul Wilander, konstruktionschef Volvo PV medverkar.

Charlotte Cederschiöld
Den 7 juni är det val till Europaparlamentet och 18 svenska ledamöter ska utses. Många ställer upp till omval och andra är helt nya. Men några av de verkliga veteranerna lämnar nu parlamentet. En av dem är moderaten Charlotte Cederschiöld som nu tackar för sig efter 15 år.
Studio Etts EU-reporter Susanne Palme följde med henne till ett möte i Stockholm.

17.00-17.45

Svenska kronfallet
Nya siffror från SCB idag. Orderingången från utlandet steg en aning tack vare svag krona. Ingen ny folkomröstning efter 2010 säger Mona Sahlin november 2008. Hur allvarligt är det?
Carl B Hamilton (FP), professor internationell ekonomi och Sören Wibe, Partiledare Junilistan och professor i skogsekonomi (nationalekonom) medverkar.

Frankrike och Nato
Om några veckor väntas president Nicolas Sarkozy deklarera en fransk återgång till det militära samarbetet inom Nato. Kritiker menar att det kommer att strypa Frankrikes självständiga röst på den internationella politiska arenan och hänvisar till general de Gaulle som fattade det sturska beslutet att lämna miltärsamarbetet för drygt 40 år sedan.
Reportage av Anja Sahlberg.

Barn som bevittnat våld i hemmet
Man räknar med att 200 tusen barn i Sverige har bevittnat våld i hemmet och forskare är eniga om att många av de här barnen är i behov av terapi. Men på grund av att båda föräldrarna måste godkänna en terapi, får många barn aldrig möta en psykolog. Ett av de ställen som nyligen fick 600 000 kronor för att starta upp en terapi verksamhet för våldsutsatta barn, är Ersta Fristad i Stockholm. Men här gapade terapisofforna tomma när vår reporter Katarina Gunnarsson kom på besök.

Tibet
Demonstrationer äger idag rum på flera håll i världen på årsdagen av tibeternas uppror mot Kina, som ledde till att Dalai Lama flydde landet. USA:s kongress antog ett uttalande där man manar Kina att upphöra med det man kallade ”förtrycket”.
Nils Horner, korrespondent och Parisa Khakuei, reporter medverkar.

Swedbank
Har genom de senaste dagarna bytt ägarstruktur, från sparbanksstiftelser till försäkringsbolaget Folksam och staten genom Svensk Exportkredit. Varför är det historiskt?
Ronald Fagerfjäll, författare till flera böcker om svensk företagshistoria, DI medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Annika H Eriksson
Producenter: Karin Wickström och Karin Ivarsson
karin.wickstrom@sr.se
karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".