Bonussystem och skållade grisar

16.00-16.45

Madagaskar
Igår eskalerade oroligheterna på Madagaskar när en stor del av militären ställde sig bakom oppositionledaren Andry Rajoelina och intog president Marc Ravalomananas kansli i öns huvudstad. Idag meddelade presidenten sin avgång och lämnade över makten till militären. Efter veckor av politiskt kaos är nu Madagaskar utan president och framtiden ligger för närvarande i militärens händer. Arild Bakke, representant på Norska missionssällskapet på Madagaskar deltar.

Skållade grisar
Fyra svenska storskaliga slakterier hade så allvarliga brister i sina rutiner att grisar blev skållade levande förra året. Det visar en granskning av dokument från Livsmedelsverket. En anledning kan vara att stressen på slakterierna ökat efter att man ökat produktionen sedan flera slakterier lagts ned. Reportage av Daniel Öhman

Bonusssystem
AB Volvo hade planer på att höja chefsbonusarna. SEB:s vd skulle istället för bonus få en löneökning på 2 miljoner per år. Och samtidigt som pensionsjätten AMF:s kunder fick sänkta pensioner fortsatte ledningen att plocka ut bonus. Efter hård kritik har både bonusar och höjda löner dragits tillbaka.
Men vad är det som gör att en del försöker få ut så mycket som möjligt? Hur går diskussionerna på företagens styrelsemöten? Och vilka blir konsekvenserna av debatten om bonusar inom företagsvärlden?
Mikael Cäker, universitetslektor vid Handelshögskolan i Göteborg, Björn Sällström, personalchef Volvo PV och Carina Lundberg Markow, ägaransvarig Folksam, Christer Gardell, investerare är några av de som medverkar.

17.00-17.45

Kontroversiell politiker
Avigdor Lieberman ledare för det politiska partiet Vårt hem Israel, Israel Beitanu, tycks av allt att döma bli Israels näste utrikesminister. Men han är en kontroversiell politiker. Han har bl a föreslagit att israeliska araber ska svära sin trohet till nationen. Annars förlorar de sitt medborgarskap. Östgöta Correspondenten och Israelvännen Ernst Klein anser att Lieberman är rasist och en olycka för Israel. I samtalet deltar även Leif Weissman, bosättare på Västbanken.

Kinas handel med Afrika
Trots den ekonomiska krisen tänker Kina fortsätta att investera i Afrika. Det deklarerade Kinas president Hu Jintao när han nyligen genomförde ännu en rundresa i Afrika. Kinas handel med Afrika har tiofaldigats de senaste åren och spåren av det kinesiska intresset står att finna över hela kontinenten. I Ugandas huvudstad Kampala heter en av de bästa restauranterna Fang Fang och här finns en av de verkliga veteranerna bland kinesiska investerare. Reportage av Maria Sjöqvist.

Skilsmässor
Hur ska man se på en skilsmässa, om man inte klarar av att hålla ihop sitt äktenskap? Är en skilsmässa alltid ett misslyckande? Eller kan det vara en del av ens utveckling och ett sätt att gå vidare i livet? Sen författaren och familjekrönikören Linda Skugge för ett tag sen meddelade att hon ska skilja sig, har detta debatterats på nyhetshemsidan Newsmill. Gudrun Schyman, partiledare Fi och Elise Claesson, debattör och författare medverkar.

Demonstrationer i Colombia
I Colombia avskedades i höstas 27 höga militärchefer efter avslöjandet att militären avrättat civila och visat upp dem som gerillasoldater fallna i strid för att bättra på statistiken. Men ett halvår efter avskedandet, som regeringen hoppades skulle tysta kritikerna, är historien fortfarande aktuell. De senaste veckorna har demonstrationer hållits i flera stora städer i Colombia, mot militären och till stöd för offren. Lotten Collin har träffat fyra mammor till pojkar som mördats av militären.

K-G Bergström slutar på SVT
En av Sveriges mest kända och inflytelserika politiska journalister har bestämt sig för att sluta. K-G Bergström, programledare och politisk kommentator SVT deltar.

Programledare: Monica Saarinen och Annika H ErikssonProducenter: Magnus Westberg och Karin Ivarsson
magnus.westberg@sr.se karin.ivarsson@sr.se


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista