1 av 5
Monica Saarinen
2 av 5
3 av 5
Cecilia Uddén
4 av 5
Hanna Hellquist
5 av 5
Artilleribeskjutning norra Gaza. Foto: Bernat Armangue/Scanpix.

Studio Ett direkt från Gaza och svensk frisläppt i Colombia

16.00.16.45

Hearing om Gaza
Idag är det två månader sedan kriget i Gaza tog slut, med över 1400 dödade. Men återuppbyggandet hindras fortfarande av Israels blockad, bara akut bistånd släpps in. Och det finns ännu ingen överenskommelse om en långvarig vapenvila mellan israeler och palestinier. Idag har flera hjälporganisationer som Diakonia och Rädda Barnen haft en hearing med bland andra politiker om Gaza. Kerstin Lundgren, riksdagsledamot (C) och Bodil Ceballos, riksdagsledamot (MP) deltar.

Livet i Gaza
Två månader har gått sedan kriget. Vad har hänt med människorna i Gaza efter det? Hur mår barnen? Hur går det med återuppbyggnaden och finns några framtidsdrömmar kvar? SR:s korrespondent Cecilia Uddén sänder direkt med gäster. Lotta Schüllerqvist, DN:s korrespondent, Peå Holmqvist, filmare och Christer Nordahl, från UNWRA medverkar.

Cecilia Uddén chattade med lyssnarna efter programmet.

17.00-17.45

Kidnappad svensk frisläppt
Svenske Roland Larsson har släppts ur colombianska Farc-gerillans våld där han suttit fången sedan 2007. Varför släpptes Roland Larsson, och vilket stöd har Farc bland det colombianska folket? Héctor Barajas, colombiansk journalist som nu arbetar på Östgöta Correspondenten och Luis Ramero-Ruggero, chef Kris och traumacentrum Stockholm deltar.

Rättegången mot Fritzl
Idag erkände sig Josef Fritzl skyldig till alla åtalspunkterna även mord på den pojke som Fritzls dotter födde och som dog kort tid efter födelsen. Under dagen skall också en rättpsykiatriker höras om Fritzls mentala status. Aftonbladets Peter Kadhammar följer rättegången på plats i österrikiska Sankt Pölten där Josef Fritzl står åtalad för att ha låst in sin dotter och de barn som blev frukten av de våldtäkter han utsatte dottern för under 24 år.

Avvisningar
2009 har kallats det stora återvändar-året, regeringen har anslagit extra pengar för att få fart på avvisningarna av asylsökande som inte får stanna i Sverige. Alltfler ansöker nu om bidrag för att återvända frivilligt till sina hemländer, men det är fortfarande tusentals som vägrar resa, och som polisen nu måste avvisa med tvång. Bl a en allt större grupp irakier. Men det går trögt och Sverige halkar efter andra EU-länder när det gäller tvångsavvisningar, visar en ny undersökning från EU-kommisisonen. Reportage av Susanne Palme.

Ungerns ekonomi
Helst av allt skulle ungrarna vilja vara inne i eurovärmen just nu. Den egna valutan, forinten, har tappat så mycket i värde de senaste månaderna att det nu påverkar ungrarnas levnadsstandard. Priserna stiger, allt fler blir utan jobb, och den som har lånat pengar i utländsk valuta kan råka riktigt illa ut. Agnes Cseke är egen företagare, van att resa och leva gott på sin lön. Men nu klarar hon inte sig själv längre. Per Eurenius rapporterar.

Papparelationer
Det senaste året har det kommit ett flertal svenska romaner där författaren gör upp med eller beskriver sin papparelation. Ännu en sån bok kommer ut på tisdag i nästa vecka. ”Karlstad Zoologiska” heter den och är skriven av journalisten och författaren Hanna Hellquist.

Programledare: Monica Saarinen och Cecilia UddénProducenter: Cecilia Strömberg och Helena Giege
cecilia.stromberg@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".