1 av 4
Monica Saarinen
2 av 4
3 av 4
Foto: AP Photo/Elise Amendola.
4 av 4
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Är det ute med kondom? Kärnkraftsuppgörelsen och om våra närmaste släktingar - aporna

16.00-16.45

Indienrättegången
Idag inleddes rättegången efter terrorattacken mot Bombay, då fler än 170 människor dödades. Attentatsmännen slog till på flera platser i staden. Bland annat stormade de det fashionabla hotellet Taj Mahal och började skjuta omkring sig. En av attentatsmännen överlevde attentatet och idag framträdde han på en videolänk från det fängelse där han sitter.
Nils Horner, korrespondent medverkar.

Svenska ungdomar är dåliga på att använda kondom
Trots att alla vet att man ska använda kondom ökar antalet fall av klamydia och andra könssjukdomar. Svenska ungdomar är bland de sämsta i Europa på att använda kondom, samtidigt som allt fler har sex med fler partners. Är det avhållsamhet som ska till eller är det skolorna som måste bli bättre på sexualundervisning?
Hör smittskyddsläkaren Staffan Sylvan, RFSU-generalen Åsa Ragnér forskaren Monica Christianson och den vanliga killen Adam Wännman-Zetterqvist om kondomerna som inte används.

Gislavedsborna anordnade sorgetåg
800 arbetstillfällen försvann i småländska Gislaved när däckföretaget Continental la ner verksamheten där 2003. Ett dråpslag för en liten kommun. Gislavedsborna anordnade sorgetåg och det höjdes röster för att regeringen skulle bistå med massiva stödinsatser. Dåvarande regering krävde i sin tur att företaget skulle ta sitt ansvar. Hur gick det sedan? Studio ett har besökt Gislaved och den före detta Däckfabriken.
Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

LO och pensionsavtal
LO har i många sammanhang kritiserat höga löner och frikostiga bonusar och pensionsavtal i det privata näringslivet. Samtidigt har LO:s representanter i olika styrelser själva varit med och beslutat om guldkantade avtal. Många kritiska röster undrar idag hur LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kunde vara med och pensionsbolaget AMF Pension:s förre VD ett pensionsavtal värt över 60 miljoner kronor.
Hör LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, Eric Erfors, Expressen, Per Hägglund, LO:s distriktsordf i mellansverige och Björn Elmbrandt, tidningen Dagens Arena.

Ångestloppet
Idag genomfördes världens kortaste stadslopp på Götgatan i Stockholm. Det var stiftelsen Fountain House som arrangerade loppet för att visa hur viktigt samspelet fysisk aktivitet och psykisk ohälsa är.
Anton Karis var med vid starten.

Obamas beslut om att släppa stamcellsforskningen fri
I USA har stamcellsforskningen fått en rejäl knuff framåt. Detta sedan President Obama för två veckor sedan lyfte de restriktioner för federala forskningsanslag, som förre president Bush införde 2001. På universitetet i San Diego, där stamcellsforskningen hittills bedrivits med i första hand privata och delstatliga anslag. Är forskarna nu entusiastiska - bland dem Larry Goldstein, som fokuserar sin forksning på att finna orsaken till, och en lösning på Alzheimers.
Reportage av Claes Andreasson.

Kärnkraftsuppgörelsen
Var det rätt av Miljöpartiet att de gjorde upp med Socialdemokraterna.
Maria Wetterstrand, (MP) och Laszlo Gönczi, fd (MP) och fd ordf. folkkampanjen mot kärnkraft medverkar.

Människor har alltid fascinerats av apor
Aporna är våra närmaste släktingar och vi är ganska lika. Kanske mer lika än vi tidigare har förstått. Nyligen fick vi t.ex. lära oss att apan - precis som människan - kan planera.
Hör Nils Uddenberg, professor som skrivit boken ”Gränsvarelser”, en bok om människans syn på apor.

Programledare:
Monica Saarinen och Märet Öman
Producenter:
Cecilia Strömberg och Anna Burén
cecilia.stromberg@sr.se
anna.buren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".