1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
3 av 4
Madeleine Blidberg
4 av 4
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

För tidigt födda, flyktingbarn och ny handbok i barnuppfostran

16.00-16.45

Östersjörapporten
I förmiddags kom rapport från Swedbank om ekonomiska läget i Östersjöområdet och däribland de krisdrabbade baltiska staterna. Estland, Lettland och Litauens ekonomier krymper med mellan sex och femton procent.
Torbjörn Becker, Östekonomiska institutet Handelshögskolan och Cecilia Hermansson, Chefsekonom Swedbank medverkar.

För tidigt födda - ska de räddas till varje pris?
Varje år föds omkring 150 barn före graviditetsvecka 26. En normal graviditet varar ca 40 veckor. Sjukvården blir hela tiden skickligare på att rädda för tidigt födda och numer överlever även en del barn som föds så tidigt som i vecka 22. I många fall med svåra skador som följd. Ska extremt för tidigt födda barn räddas till varje pris? Vilka skador riskerar barnen att få senare i livet och hur är det att som förälder ta hand om barn som föds långt innan det var tänkt?
Ingemar Tessin, verksamhetschef Neonatalavdelningen Östra Sjukhuset, Bo Jakobsson, förlossningsläkare Östra Sjukhuset, Josefin Lindström, ordf. föräldraföreningen för prematurfödda barn, Karin Säfman, överläkare som forskar på hjärnskador och Kerstin Lindholm, mamma till Sara född v 26 är några av dem som medverkar.

Flyktingbarn
Det kan skilja stort mellan olika kommuner hur man tar emot nyanlända flyktingbarn. Någon fast plan för hur det ska se ut i skolorna finns inte och många kommuner prövar sig fram till den metod som de finner passar bäst. Skolan i Luleå upptäckte att man var dålig på att ta emot de här barnen - men sedan två år tillbaka har man nu en särskild skola för nyanlända barn innan de slussas ut till den vanliga skolan.
Reportage av Helene Alm.

17.00-17.45

LO och AMF
Wanja Lundby-Wedin anser sig ha blivit lurad när hon var med och godkände ett mycket generöst pensionsavtal för AMF Pensions förre vd Christer Elmehagen. Och nu rasar medlemmarna mot LO-ledningen.
Samtal med Lars Otterbeck, vice ordförande i Kollegiet för svensk bolagsstyrning, Jan-Henrik Sandberg, ordförande för Svenska Pappersindustriförbundet och Stig Larsson, ordförande för Elektrikerförbundet.

Indien
I Indien tillkännagav det styrande Kongresspartiet i dag att nuvarande premiärministern, 76-årige Manmohan Singh, kommer att förbli ledare om partiet vinner parlamentsvalet nästa månad. Men han utmanas från flera håll: av kommunistpartier, hindunationalister - och av en 53-årig kvinna som representerar många av Indiens fattiga och medlemmar av de lägsta kasterna. Vår korrespondent har tagit temperaturen på en allt hetare valrörelse i Indien.
Reporter i Kerala var vår Asien-korrespondent Nils Horner.

Nya rön om solen
Det är nyttigt att sola, om det görs med måtta. Det kan till och med skydda mot blodpropp. Den slutsatsen dras i en ny svensk studie som omfattar 40 000 kvinnor. Vad ska man tro? Är det farligt eller ej?
Karin Bojs, vetenskapsredaktör Dagens Nyheter.

Hamnar du ofta i konflikter med ditt barn?
Kanske funderar du i så fall över om du är för slapp eller för sträng i din uppfostran. Enligt en ny handbok i barnuppfostran finns konfliktlösningen faktiskt i första hand bortom gränssättningen. Vill du ha färre konflikter i familjen ska du börja med att umgås mer med ditt barn.
Martin Forsters bok heter ”Fem gånger mer kärlek” och kommer ut i dagarna.
Reportage av Marie Nilsson Boij.

Sydafrika i Kinas ledband
Helgens stora fredskonferens i Sydafrika har blåsts av. Arrangemanget ställdes in i protest efter att Dalai Lama nekats visum. Orsaken till det är Kinesiska påtryckningar, enligt flera lokala medier.
Margareta Svensson, korrespondent medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Madeleine Blidberg
Producenter: Olof Sjölander och Karin Ivarsson
olof.sjolander@sr.se
karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".