1 av 6
Monica Saarinen
2 av 6
3 av 6
Lotta Malmstedt
4 av 6
Foto: Petr David Josek SD
5 av 6
Hillry Clinton i Mexico city onsdagen 25 mars. Foto: AP Photo/Claudio Cruz/ Scanpix
6 av 6
Genusarbete i förskolan

Genusarbete i förskolan, bonusdebatten fortsätter samt fattigbloggen som väckt kritik

16:00-16:45

Knarkhandeln i Mexico
Mexiko ska få hjälp av USA i kampen mot narkotikakartellerna. handeln med narkotika har gjort att våldet har trappas upp. Urikesminister Hillary Clinton är på besök i Mexico och hon lovar miljonbidrag för att stötta den mexikanska regeringen.
I studion hör vi Kajsa Boglind, utrikesreporter på ekot.

Genusarbete i förskolan
På genusmedvetna förskolor vänder man på de traditionella könsrollerna. Där kan Stålmannen kan vara en flicka och Rödluvan en pojke. Men trots att kunskaperna finns om hur man kan jobba med att bryta upp gamla könsmönster så  saknas viljan i många kommuner att driva ett aktivt genusarbete i förskolan. Vad hände egentligen med jämställdhetsarbetet bland dom allra minsta? Temat sänds från en förskola i Bjärred, medverkar gör Anneli Jenssen, förskolärare, Pamela Sabljan, genusvetare, Marie Granlund (S) riksdagsledamot och Birgitta Ohlsson (FP).

Biltätt i Slovakien
Slovakien är Europas Detroit. Så brukar det låta, och det stämmer på så vis att där tillverkas mest bilar i Europa, räknat per invånare, precis som USA:s biltillverkning är koncentrerad till Detroit. Men numera förknippas ju the real Detroit mer än nåt annat med ekonomisk kris och osäkra jobb. I den europeiska motsvarigheten däremot, i Slovakien, är det inte lika illa, även om krisen naturligtvis märks där också. Reportage av Per Eurenius.

17:00-17:45

Reglering räddning?
Kan en mer reglerad finansmarknad rädda USA ur finanskrisen, och från att en framtida kris slår till? Det tror USA:s finansminister Timothy Geithner som idag kommer att presentera en rad större förändringar av det ekonomiska systemet. Vi hör ekonomen Hans T:son Söderström.

Bonusdebatt
Det hölls en riksdagsdebatt om bonusar i statliga bolag i Riksdagen idag, på begäran av vänsterblocket med Socialdemokraterna i spetsen. Frågan är ju besvärlig både för regeringen som tvingats backa från sitt beslut att återinföra bonusar i statliga bolag, men även för socialdemokraterna efter det som nu kallas Wanja-Gate. Malin Siwe, journalist och Peter Akinder, politisk redaktör på den socialdemokratiska tidningen Östran kommenterar.

Hårda tag mot bonusdirektörer i Frankrike
Medan debatten om bonusar till näringslivets direktörer skapar rubriker i tidningarna och debatter i riksdagen, tar man i Frankrike till mer drastiska metoder för att protestera mot direktörers miljonbonusar. På läkemedelsföretaget M3 har dom anställda hållit direktören inlåst på ett kontor.
Vi hör Olle Svenning, kolumnist på Aftonbladet och författare.

Socialsekreterare servar på nätet
Istället för att sitta i telefonkö eller ta det Ibland svåra steget att kliva in på ett socialkontor, kan man i Malmö via ett nätforum få personliga svar från livs levande socialsekreterare om allt från socialbidrag till missbruk. Den här tjänsten, den kallas rätt och slätt för ”Soctanter på nätet”.
Reportage av Agneta Furvik

Fattigbloggen irriterar
Sen en vecka tillbaka lever en av Aftonbladets reportrar på 97 kronor om dagen. Hon gör det för att ta reda på hur det känns att vara fattig. Medverkar gör Karin Olsson från Expressen samt Jan Helin från Aftonbladet.

Programledare:
Monica Saarinen och Lotta Malmstedt
Producenter:
Olof Sjölander och Anna Landelius
olof.sjolander@sr.se anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".