1 av 6
2 av 6
Cecilia Strömberg
3 av 6
Madeleine Blidberg
4 av 6
Saab Trollhättan Foto: Adam Ihse / SCANPIX
5 av 6
Skynda att älska av Alex Schulman
6 av 6
Wanja Lundby-Wedin i Umeå Foto: Anders Wikström

Rwanda, Saabs framtid och skynda att älska

16.00-16.45

Hoppets eld
I Rwanda uppmärksammar man minnet av folkmordet som ägde rum för 15 år sen. 800 000 människor dödades under 100 dagar när den hutuledda regeringen gav order om att tutsiminoriteten skulle utrotas. President Kagame la ner en blomsterkrans och tände en hoppets eld, i närvaro av tusentals personer. Samtal med Lennart Aspegren fd FN domare och Richard Bomboma chef för ekonomisk bistånd i Rwanda.

SAAB
Ny köpare eller konkurs? Saab Automobiles framtid är fortfarande oviss. Rekonstruktionen kommer att fortsätta, företaget tror sig kunna nå positiva siffror igen men då krävs miljardlån och tillskott från den amerikanska ägaren GM. Vad betyder den fortsatta rekonstruktionen för Saabs framtid? Hur stor är sannolikheten att företaget hittar en ny ägare? Och hur ska Saab kunna vända de negativa siffrorna och gå med vinst? Studio Ett tisdag sänder från Trollhättan där bland andra Saabanställda och fordonsforskare medverkar.

Nicaragua och Ortegas roll
I Nicaragua har Daniel Ortega redan inlett firandet av 30-årsjubileet av den sandinistiska revolutionen, den som i juli 1979 välte diktatorn Anastasio Somoza över ända, och gjorde slut på en familjedynasti som hade styrt landet i nästan 50 år. Men det är ett firande som ifrågasätts av många. Flera andra ledare från revolutionen anser att firandet är ett hån; Ortega har svikit revolutionen och är själv på väg att skapa en familjedynasti av samma slag som Somoza. Reportage av Lars Palmgren.

17.00-17.45

Protestmöte på torget
Efter maratonmötet i LO-borgen igår som till sist utmynnade i att Wanja Lundby-Wedin trots den interna kritiken sitter kvar, så är det idag dags för LO-basen att möta fotfolket, vars förtroende hon nu måste vinna. Vi ska över till Umeå och en facklig manifestation mot arbetslösheten. Wanja lundby-Wedin och andra fackliga företrädare kommer att hålla ett protestmöte på torget. Vår reporter Agneta Johansson är ute på torget.

Sveriges kommuner och den ekonomiska krisen
17 miljarder kronor de tre kommande åren. Det är regeringens recept för att lindra effekterna när den ekonomiska krisen har drabbat Sveriges kommuner. Alldeles för litet, säger Socialdemokraterna med stöd av statliga konjunkturinstitutet, KI, som anser att kommunerna och landstingen behöver ett stöd nästa år på 50 miljoner kronor. I studion kommunminister Mats Odell och en av socialdemokraternas företrädare.

Madagaskar
Andry Rajeolina kom till makten med hjälp av militären, i vad omvärlden har kallat för en statskupp. Och nu börjar omvärldens fördömande kännas av på Madagaskar i form av indraget bistånd, uteblivna turister och minskade investeringar. Men mest märks förändringarna i huvudstaden Antananarivo. Ute på landsbygden är fortfarande mycket sig likt. Reportage av Magnus Bellander.

”Skynda att älska”
Nu till en av det senaste årets många pappaböcker. Den här gången handlar det om att ha en gammal pappa Det är bloggaren och journalisten Alex Schulman som har skrivit boken ”Skynda att älska” som handlar om relationen till pappan tv-producenten Allan Schulman.

Programledare: Cecilia Strömberg och Madeleine Blidberg
Producenter: Karin Wickström och Karin Ivarsson

karin.wickstrom@sr.se karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".