(S) och LO, Annika Östberg, Algeriet och om levande och döda i DN

16.00-16.45

Moldavien
Den politiska ledningen i Moldavien fruktar att det ska blossa upp nya våldsamma protester, efter det som hände i går i huvudstaden Chisinau. Igår utvecklades en demonstration mot valet i söndags till våldsamma oroligheter och både parlamentet och presidentpalatset stormades och sattes i brand. Idag har Moldaviens president hotat med att ta till vapen mot orosmakare och han har anklagat Rumänien för att vara inblandat.
Jakob Hedenskog, arbetar på Försvarets forskingsinstitut och finns i Chisinau medverkar.

Wanja + Mona = sant?
Wanja Lundby-Wedin fortsätter som LO’s ordförande och en av hennes viktigaste uppgifter är det som kallas facklig-politisk samverkan, samarbetet mellan LO och Socialdemokraterna. Varför finns det? Ska det fortsätta? Ska facket inte samarbeta med många partier?
Detta diskuteras i Studio Ett med Christer Fridén, korrespondent, Maryam Yazdanfar (S) riksdagsledamot, Gerd Liv-Valla, fd LO ordförande Norge, Ulla Lindqvist, vice ordförande LO och Peter Friberg (M) och metallare.

Är torsken tillbaka i västkustens fjordar?
I fjordarna längs Västkusten har man under senare tid befarat att den inhemska torsken så gott som dött ut. Men nu har förhoppningarna väckts om att det finns rester kvar av det tidigare rikliga torskbeståndet. Forskarna har lyckats hitta lekmogna torskar och det ger hopp om att återigen kunna göra fjordarna till en plats där torsken frodas.
Vår reporter Andreas Kron, följde med ut på jakt efter den eftertraktade fisken.

17.00-17.45

Annika Östberg
Efter nästan 28 år i fängelse i Kalifornien har livstidsdömda svenska Annika Östberg anlänt till Sverige och fängelset Hinseberg.
Samtal med Rick Flinga, som själv har suttit i ett amerikansk fängelse i 20 år, Jonas Hafström, Sveriges ambassadör i Washington och Per Hedvall från jusititiedepartementets enhet för internationellt rättsligt arbete.

Asylsökande och arbete
Sverige som anses ha den mest generösa flyktingpolitiken i EU kommer att tvingas förbättra villkoren för asylsökande, om ett nytt lagförslag från EU-kommissionen blir verklighet. Det handlar bland annat om rätten till arbete. Senast efter sex månader ska en asylsökande få jobba. Men nya hårdare regler gör att flertalet nyanlända asylsökande idag nekas rätten till arbete.
Reportage av Susanne Palme.

”Levande och döda i DN”
Så heter en ny bok där Kerstin Vinterhed, fd familjeredaktör på DN, har sammanställt dödsrunor och gratulationsartiklar från Dagens Nyheters familjesidor.
Kerstin Vinterhed medverkar.

I morgon är det presidentval i Algeriet
Valdeltagandet väntas bli rekordlågt och en av de viktigaste oppositionskandidaterna bojkottar valet och talar om nationell sorg efter att president Abdelaziz Bouteflika möjligjort en ändring av konstititionen, för att kunna behålla makten i landet.
Reportage av Anja Sahlberg.

SD och Alliansen
Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund utesluter inte att Alliansregeringen kan regerera med stöd från Sverigedemokraterna om de blir vågmästare efter nästa val. Den rödgröna oppositionen har kategoriskt avvisat den möjligheten. Medan de övriga borgeliga partierna ännu inte lämnat något tydligt besked.
Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap medverkar.

Programledare: Cecilia Strömberg och John Chrispinsson
Producenter: Magnus Westberg och Jesper Lindau
magnus.westberg@sr.se
jesper.lindau@sr.se