1 av 6
2 av 6
Madeleine Blidberg
3 av 6
Monica Saarinen
4 av 6
EU-minister Cecilia Malmström fotograferad på Rosenbad i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
5 av 6
Många vandrar omkring med snusk i fickan. Mobiltelefonen följer med överallt, från sängen till toaletten och ut bland folk. 'Den kan föra med sig smitta till känsliga miljöer', varnar Smittskyddsinstitutet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
6 av 6
Jacob Zuma iklädd traditionell Zulu klädsel. Foto: (AP Photo).

Fosterdiagnostik, klassidentitet, Sydafrika, Gula Änglarna och mobilsnusk

16.00-16.45

Intyg vid vård av sjukt barn
Regeringens nya krav på intyg vid vård av sjukt barn har ökat byråkratin och kostnaderna hos Försäkringskassan, men däremot har antalet så kallade VAB-dagar inte minskat till följd av reformen. Det nya systemet beräknas dessutom kosta 40 miljoner kronor varje år.
Veronica Palm (S), riksdagsledamot vice ordförande Socialförsäkringsutskottet och Christina Husmark Pehrsson (M), socialförsäkringsminister medverkar.

Fosterdiagnostik
Utvecklingen inom fosterdiagnostiken går framåt. Idag kan man med enkla tester ta reda på om en gravid kvinna bär på ett barn med till exempel Downs syndrom. Nu erbjuder även ett par landsting fosterdiagnostik till alla, inte bara till de över 35 år.
Katarina Lindberger, förälder, Kristina Brändén Whitaker, konstnärlig ledare, Helena Fadl, Mödrahälsovårdsöverläkare, Lars-Åke Matsson, läkare, professur kvinnokliniken och Helena Huitfeldt, förälder medverkar.

Klassidentitet
En majoritet av svenska folket tycker att skillnaderna i levnadsvillkor för människor i Sverige är för stora. Det visar en avhandling. Avhandlingen visar också att arbetarklass-identiteten ökar i dåliga tider. Och vilken klass man anser sig tillhöra har betydelse för hur man ser på samhället och sin egen roll. Jan-Olof Eriksson i Hörnefors började sommarjobba redan som tioåring på 50-talet.
Reportage av Agneta Johansson.

17.00-17.45

EU valet
Den 7 juni är det val till Euorpaparlamentet. Men intresset och kunskapen bland svenska väljarna är dåligt. Enligt en undersökning som Ekot gjort är 64% av väljarna helt eller ganska ointresserade av valet. Enligt en undersökning i tidskriften Fokus vet bara en tredjedel av väljarna att det faktiskt är val i år. Enligt en tredje undersökning hos TCO ska bara en tredjedel faktiskt rösta. Det kan jämföras med valdeltagandet förra gången som landade på knappt 38 procent.
Robert Sundberg, ledarskribent på socialdemokratiska Dala-demokraten och Cecilia Malmström (FP), EU-minister och Dick Erixon, bloggare, samhällsdebattör och tidigare medarbetare på Timbro medverkar.

Val i Sydafrika
Det är drygt en vecka kvar till det sydafrikanska valet och sedan hotet om en rättegång nu är bortsopat, så ser det ut som att den röda mattan till presidentposten är utlagd för ANC:s ordförande Jacob Zuma. Men varför är denne korruptionsanklagade politiker så populär? Några svar fick vår Afrikakorrespondent i Zumas hemby Nkandla, i Kwa Zulu Natal - den region i den östra delen av landet, där folkgruppen zulu stolt bär traditionerna vidare och där det hittills har varit Inkhata och inte ANC som har dominerat politiken. Men allt håller på att förändras.
Reportage av Margareta Svensson.

Föreningen Gula Änglarna
Många narkomaner och hemlösa har ett gemensamt problem. Deras tänder är ofta i mycket dåligt skick och flera av dem har varken råd eller lust att gå till tandläkaren. Men den ideella föreningen Gula Änglarna försöker överbrygga deras tandläkarskräck och stöttar dem också ekonomiskt. Carina Nyholm är numera drogfri och är en av de som fått helt nya tänder tack vare de Gula Änglarna.
Reportage av Anders Diamant.

Mobilsnusk
Tar du med dig mobilen in på toaletten? Då är du inte ensam. Tvättar du inte av mobilen efteråt? Då är du inte heller ensam. Men det borde vi, enligt Kjell-Olof Hedlund på Smittskyddsinstitutet. Mobilen är en dold smittohärd som kan sprida vinterkräksjuka och annat. Hör också Gustaf Brusewitz, informationsansvarig Sonyericsson.

Bråkiga elever
Riktigt bråkiga elever i grundskolan ska kunna få både skriftliga varningar och dessutom kunna stängas av från skolan upp till en vecka. Det här vill regeringen skriva in i skollagen.
Jan Björklund, Skolminister och Anders Härdevik, fd rektor på Apalbyskolan i Västerås medverkar.

Programledare: Monica Saarinen och Madeleine Blidberg
Producenter: Magnus Westberg och Karin Ivarsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".