1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
3 av 4
Lotta Malmstedt
4 av 4
Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation. Omslag: Patrik Lindvall

Whistleblowers, p-piller till flickor och Teapartyrörelsen i USA

16.00-16.45

Olagligt ge p-piller till flickor
Begår barnmorskor ett brott när de skriver ut p-piller till flickor under 15 år? Ja, så är lagen skriven, menar vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i Gävle, som inte skulle dra sig för att väcka åtal. Det är en orimlig tolkning av lagen, svarar justitieministern. Men oron växer på ungdomsmottagningarna ute i landet. Medverkande Mikael Hammarstrand, vice chefsåklagare Gävle och Lena Marions, överläkare på kvinnokliniken på Karolinska Universitetsjukhuset.

Whistleblowers
Bestraffad, isolerad och svartmålad, det går oftast illa för den som larmar om korruption eller oegentligheter på jobbet. Ändå finns de, whistleblowers - väckarklockorna som bara måste säga ifrån. Men de interna kritikerna kan vara en tillgång, upptäcker alltfler företag och myndigheter. Samtal med bl. a, Tommie Sjölin, fd internrevisor på Länsstyrelsen i Skåne och Lennart Lundquist, professor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Fattigdom i Sverige
Idag lever vart tionde barn i relativ fattigdom, enligt de normer som finns. Det kan innebära att barn måste hitta någonstans att sova för att det är så trångt och livligt hemma. Nu när den ekonomiska krisen slår till kan än fler barn komma att drabbas. Reportage av Gösta Lempert.

17.00-17.45

I Vilken ålder ska man straffa?
Hur ska man behandla ungdomar yngre än femton år som begår brott? I Danmark föreslår statsministern att straffmyndighetsåldern ska sänkas. Det för att komma åt de fall äldre kamrater eller släktingar tvingar barn att begå brott eftersom de vet att de unga slipper straff. Samtal med Magnus Skoglund, gruppchef för polisens gatulangningsgrupp Linköping och Johan Pehrson (FP)

Blåsta
Vi ska höra om 80-talisterna som enligt 80-talisten och före detta riksdagsledamoten Gustav Fridolin är den första generationen som kommer att få det sämre under sin livstid, detta skriver han bland annat om i sin nya bok ”Blåsta! Nedskärningsåren som formade en generation” Samtal med Gustav Fridolin och Åsa Moberg.

Teapartyrörelsen i USA
Trots att president Obama har höga popularitetssiffror och ungefär 60 procent av befolkningen godkänner hans ekonomiska politik så växer ett allt högljuddare folkligt motstånd mot den ekonomiskt förda politiken. Rörelsen har sen några månader börjat kalla sig för Teapartyrörelsen. Reportage av Daniel Alling.

Har Sverige blivit mansfientligt?
Riksdagsledamoten Camilla Lindberg tycker att samhället är alltför focuserat på kvinnors problem. Kvinnor betraktas fortfarande som det svaga könet men i själva verket är det männen som blir alltmer åsidosatta. Vissa män är så förtryckta att de inte ens är medvetna om det. Jämställdhet kan inte bara var på kvinnors villkor utan måste tillgodose männens behov i större utsträckning. Debatt mellan Riksdagsledamöterna Camilla Lindberg (FP) och Josefin Brink (V).

Frige Dawit Isaak
I mer än sju år har den svenske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea. Ikväll på Kulturhuset i Stockholm vädjar mer än 40 namnkunniga personer till Eritreas president om att frige Dawit Isaak av humanitära skäl genom att var och en får ordet i en minut var. En av dom är Ulrika Knutson, Publicistklubbens ordförande.

Programledare: John Chrispinsson och Lotta Malmstedt
Producenter: Anders Diamant och Anna Landelius
anders.diamant@sr.se anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".