1 av 5
John Chrispinsson
2 av 5
3 av 5
Margareta Svensson
4 av 5
Ebba Gröns första singel. Copyright: MNW.
5 av 5
Noxabiso Sineke har en liten kiosk i Kliptown och hon längtar efter att få ett bättre hus. Foto: Margareta Svensson.

Val i Sydafrika, singelskivan fyller 60 år och twittrande riksdagsmän

16.00-16.45

Sammanfattande klimatforskning
Klimathotet kan vara större och värre än man tidigare befarat. Det framkom i en rapport som presenterades för regeringen alldeles nyss sedan forskare sammanställt nya rön.
Hör meteorologiprofessor Erland Källén som gjort sammanställningen och professor Lennart Bengtsson.

Val i sydarfrika nästa vecka
Men nu utmanas ANC av en opposition som är starkare än någonsin. Fattigdom och korruption är några frågor som kan få det 15- åriga regeringspartiet på fall.
Studio Ett sänder från Johannesburg med Margareta Svensson, korrespondent.
Chris Todd, Sydafrikansk advokat, Ylva Rodny Gumede, statsvetare, Annika Forsberg, frilansjournalist och Peter Tejler, Svensk ambassadör i Sydafrika medverkar.

Brottmålsdomstolen i Haag - ICC
Vi ska besöka internationella brottmålsdomstolen i Haag, förkortat ICC. Domstolen blev ju aktuell för några veckor sedan då ICC utfärdade en arresteringsorder mot Sudans president Omar Hassan al-Bashir. Med ICC har världen för första gången fått en permanent domstol som ska kunna döma personer som begått de allvarligaste brotten i krig. Fram till för några år sedan var det inte så. Tidigare har världen inrättat tillfälliga domstolar.
Reportage av Willy Silberstein.

17.00-17.45

Fällande dom i Pirate Bayrättegången
I övrigt om konsekvenserna av den fällande domen i den uppmärksammade så kallade Pirate Bayrättegången.
Daniel Westman, forskare Institutet för Rättsinformatik, IT rättsexpert och Roger Wallis, professor emeritus i Multimedia vid KTH och ”Emma”, bloggare medverkar.

Singelskivan fyller 60
För sextio år sedan spelades världens första sjutumssingel i vinyl. En countryskiva med Eddy Arnolds. Ganska snart kom singeln att bli synonym med rock och pop. Hitsingeln blev ett måste för att en artist eller ett band skulle överleva. Med sjuttiotalet tog Lp-skivan över, men punken gjorde singeln attraktiv igen några år innan 80-talet.
Anton Karis har träffat Roger Holegård, som skrivit boken om alla Ep-skivor som gjordes i Sverige. Vi får också följa med hem till Gurra för att leta efter hans Ebba Grön-singlar.

Kuba
Idag möts ledarna i flertalet latinamerikanska stater och USA:s president Barack Obama på Trinidad. En fråga som kommer att diskuteras är förhållandet till det land som inte är inbjudet till mötet, nämligen Kuba. Venezuelas president Hugo Chavez har sagt att han säger nej till en slutresolution. Tidigare i veckan värmde president Obama upp de isiga relationerna mellan Kuba och USA genom att lätta på en rad restriktioner i kontakterna, men behåller de snart femtioåriga handelsblockaden. Även från Kubas president Raul Castro kommit signaler att de kan samtala om allt även sina politiska fångar.
Lars Palmgren, korrespondent och Daniel Alling, korrespondent medverkar.

Twitter, bloggar och Facebook
Svenska politiker har nu på allvar börjat använda de sociala medier som bidrog till att Barack Obama lyckades vinna presidentvalet i USA förra året. Kommer de svenska politikerna att vara lika framgångsrika?
Reportage av Olof Sjölander.

Samtal med Fredrick Federley (C).

Programledare: John Chrispinsson och Margareta Svensson
Producenter: Karin Wickström och Helena Giege
karin.wickstrom@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".