1 av 4
John Chrispinsson
2 av 4
3 av 4
Madeleine Blidberg
4 av 4
Upphängda kläder på förskola. Foto: Jurek Holzer/Scanpix.

Förskolegrupper, TBC ökar, Hare Krishna och Waterboarding

16.00-16.45

Säpos årsrapport
Säkerhetspolisen Säpo presenterade idag sin årsrapport med uppgifter att femton länder spionerar på Sverige, en del är ute efter kunskap som kan kan användas vid produktion av massförstörelsevapen genom att spionera på företag eller universitet. Man säger också att det pågår en ganska omfattande ”olovlig underrättelseverksamhet”.
Bland annat medverkar Nahid Persson-Sarvestani, dokumentärfilmare, Kalle Larsson, (V) och Fredrik Malm, (FP).

Stora förskolegrupper
Barngrupperna inom förskolan blir allt större. Idag ligger snittet på 16,9 barn per grupp och på flera håll i landet rapporteras det om grupper på upp emot 24 barn. Samtidigt minskar personaltätheten inom förskolan. Vad betyder de stora grupperna för barnens utveckling? Och vilken pedagogisk kvalité lyckas man uppnå när tre förskollärare ska ha hand om 24 barn?
Rickard Karlsson, förälder, Helena Wassenius, förälder, Ann Lundgren (S) ordf. Utbildningsnämnden Göteborg, Philip Wang, professor i psykolog Götebrogs universitet, Lotta Forsberg, föreståndare förskolan Blockflöjten Sjöbo och Jaana Nyman, förskollärare medverkar.

TBC ökar
Tuberkulos erövrar ny mark i Sverige. Efter att ha varit en borttynande sjukdom drabbas nu allt fler unga av TBC. Utvecklingen oroar Smittskyddsinstitutet, som vill se en ökad kunskap om TBC bland allmänläkarna, samt en bättre fungerande hälsokontroll av asylsökande.
Reportage av Marie Nilsson Boij.

17.00-17.45

Räntan och ekonomin
Riksbanken sänkte idag räntan till 0.5 procent. I september var räntan 4.75%.
Hans Bolander, Dagens industri, Niklas Wykman, Moderata ungdomsförbundet och Ida Gabrielsson, Ung vänster medverkar.

Hare Krishna
Vad finns det för likheter mellan sekter som Hare Krishna, fotbollsfans och MC gäng. Om det skriver Svenska Dagbladets journalist Anders Haag i en bok som kommer ut i dagarna. ”Att vinna en tro och förlora sig själv” heter boken. Boken sammanfattar det vetenskapliga kunskapsläget när det gäller sekter och gängbildningar. Men boken handlar också om hur Anders Haag på 1980-talet själv var med i Hare Krishna. För vår reporter Katarina Gunnarsson beskriver han känslan.

Waterboarding
USA:s förre vicepresident Dick Cheney försvarade i ett uttalande i amerikansk teve de förhörsmetoder som används i Guantanamolägret, bland annat skendränkning så kallad waterboarding. Han vill att CIA släpper dokument som visar att den hårda förhörsmetoden, som en del anser vara tortyr, fungerar och har avslöjat terroristplaner. President Barack Obama har tagit avstånd från metoden.
Daniel Alling, korrespondent medverkar.

Bremerhaven
Så ska vi ge en bild av den vacklande världsekonomin i Studio Ett, närmare bestämt från Bremerhaven på den tyska nordsjökusten. Det är en av Europas största hamnar: Härifrån skeppas tyska bilar till USA och hit kommer containers med kinesiska konsumtionsvaror till europeerna. Under de senaste årens boom har Bremerhaven fartygen ofta fått köa på redden utanför. Men idag är Rüdiger Staats från hamnbolaget glad om överhuvudtaget några kranar rör sej över containerhamnen.
Reportage av Per Eurenius.

Sydafrika
Imorgon går Sydafrika till val.
Margareta Svensson, korrespondent på plats medverkar.

Programledare: John Chrispinsson och Madeleine Blidberg
Producenter: Helena Giege och Karin Ivarsson
helena.giege@sr.se
karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".