1 av 4
Towe Matre
2 av 4
John Chrispinsson
3 av 4
4 av 4
Civila flyr i båtar. Foto: AP Photo/Sri Lankan Navy, HO.

Sri Lanka, Landgrabbing, fångar spelar in sagor, AP-fonderna

16.00-16.45

Civila på flykt i norra Sri Lanka
Upp emot åttiotusen civila kan vara på flykt i norra Sri Lanka. Det kommer dramatiska rapporter om det som som kan vara slutstriderna mellan rebeller och regeringsstyrkor. De senaste veckorna har de tamilska tigrarna förlorat mark i det inbördeskrig som pågått sedan början av 1970-talet. Röda korset talar om en katastrof där civila används som levande sköldar av stridande och flyr till fots, med båtar och till och med fösöker simma från striderna.
Camilla Orjuela, Docent i freds och utvecklingsforskning medverkar.

Landgrabbing
Rika länder lägger beslag på mark i fattiga länder för att t ex säkra sin egen matförsörjning. Utblottade bybor lovas jobb, skolor och elektricitet.
Men innebär detta verkligen utvecklingsmöjligheter för den fattigare delen av världen eller rör det sig om ren nykolonialism? Landgrabbing - frälsning eller förbannelse? 
Bland annat medverkar Kenneth Hermele, ekonom med lång erfarenhet av globala utvecklingsfrågor, Mats Widgren, professor i geografi och Johan Rockström, Stockholm Environment Insitute.

Folkmordet i Rwanda
För lite drygt femton år sedan startade folkmordet i Rwanda, de hundra dagarna av mördande. De politiska konsekvenserna av folkmordet känner vi till, maktskifte i Rwanda, striderna och konflikterna i Kongo. Men de som alltför sällan kommit till tals, som individer är de överlevande och förövarna. Den franske journalisten och författaren Jean Hatzfeld, har i tre böcker valt att djupintervjua rwandier, de som var med då.
Den senaste delen Antilopernas List kommer nu i svensk översättning.
Richard Myrenberg har träffat författaren.

17.00-17.45

AP-fonderna
”Sensation”, ”chock” och ”halvstalinism” är tre ord som har använts för att beskriva regeringens nya riktlinjer till AP-fonderna, att rösta nej till bonusar i de företag där fonderna är delägare.
Carl B Hamilton (FP), finansutskottet, professor, och Mats Odell, finansmarknadsminister medverkar.

Saknar EU ledning för tillfället?
Hur mycket har det tjeckiska ordförandeskapet i EU lidit av den inrikespolitiska turbulensen i landet? Vad kommer Sverige att ärva för frågor som ordförandeland när vi i sommar tar över efter Tjeckien?
Hör EU-minister Cecilia Malmström och Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap vid SIEPS, Svenska institutet för europapolitiska studier.
Cecilia Malmström, EU minister och Göran von Sydow, SIEPS, forskare i statsvetenskap medverkar.

”Godnattsagor inifrån”
Så har det blivit dags för en sagostund här i Studio Ett. Vi ska nämligen få följa med in på Fosieanstalten i Malmö, där pappor som sitter i fängelse läser in sagor på cd till sina barn. Projektet heter ”Godnattsagor inifrån” och är ett samarbete mellan stadsbiblioteket och fängelserna i Malmö, och det är det första biblioteksprojektet någonsin i Sverige som fått ekonomiskt stöd från Brottsförebyggande rådet.
Reportage av Agneta Furvik.

Samhall
Många funktionshindrade utesluts från ett arbete på Samhall, när Samhall går över till färre egna verkstäder och istället satsar på fler tjänsteuppdrag. Det visar en undersökning som Sveriges Radio har gjort bland arbetsförmedlare som jobbar med att anvisa funktionshindrade för anställning hos Samhall. De nya arbetsuppgifterna ställer högre krav på de funktionshindrades flexibilitet, rörelseförmåga och språkförståelse. Vi besöker elektronikverkstan i Finspång där anställda för en tid sedan fick besked att deras arbete är hotat. Än så länge vet inte de anställda vilka nya jobb som väntar. Men många kan komma att få jobba med städ och service på olika företag.
Reportage av Tahir Yousef, SR Östergötland och Tobias Sandblad, SR Kalmar.

Sydafrika
Val i Sydafrika i dag.
Samtal med Ann Linde (S), internationell sekreterare och Birgitta Ohlsson (FP), utrikespolitisk talesman.

Programledare: John Chrispinsson och Towe Matre Cho
Producenter: Jesper Lindau och Karin Wickström
jesper.lindau@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".