1 av 4
2 av 4
Lotta Malmstedt
3 av 4
Mari Forssblad
4 av 4
Brand i Rosengård Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX

Rosengård brinner, arbetslösheten och miljömöte

16.00-16.45

Ja till ny lag
Europaparlamentet röstade idag ja till en ny lag med 297 röster mot 120 röstade, som ska stärka patienters rätt att få ersättning för sjukvård i andra EU-länder, t ex höftledsoperationer eller gastric bypass-operationer. Men dom svenska ledamöterna var splittrade - Moderaterna röstade ja medans Socialdemokraterna lade ner sina röster. Samtal med Christoffer Fjellner EU parlamentariker (M) och Åsa Westlund EU parlamentariker (S).

Det brinner i Rosengård i Malmö
Nästan varje kväll tänder någon på i soprum och containrar och kastar sten och flaskor på brandkåren som ska släcka. Nu hotar brandmännen med massjukskrivning och Herrgårdens boende har fått nog. Vad krävs för att få stopp på det meningslösa samhällssabotaget? Samtal med bl. a
Börje Aronsson, närpolischef, Per Björkman från räddningstjänsten SYD, Gunilla Jansson, chef för mångfaldsstrategin inom räddningstjänsten SYD och Tarik Kilic, fritidsledare Apelgårds fritidsgård.

Död i ensamhet
Den nionde mars i år hittades en äldre man död i sin lägenhet i Forserum utanför Jönköping. Där hade han legat i över ett år. Enligt Tommy Petterson på citypolisen i Stockholm är den här typen av dödsfall vanligare än man tror. Han har under sina 41 år som polis sett många äldre dö ensamma och utan att saknas av någon. Reportage av Elin Olsson.

17.00-17.45

Valet i Sydafrika
Vi börjar i Sydafrika, där valresultatet ännu är oklart efter att befolkningen röstade igår. Fortfarande är det osäkert om regerande partiet ANC får behålla sin två tredjedels majoritet i parlamentet. Vi har med oss vår korrespondent, Margareta Svensson.

Volvo och varsel
Drygt 1500 personer har varslats från Volvo AB och nu är företaget uppe i 8000 varslade, bara i Sverige. Är varlsen den enda lösningen i dessa kristider och vad ska Volvo göra när ekonomin vänder men arbetskraften lyser med sin frånvaro?

Arbetslösheten
Vad händer med Sverige egentligen? Alla kurvor pekar ner efter att den globala krisen slog igenom i höstas. Idag kom Statistiska centralbyrån med ytterligare dystra siffror. Arbetslösheten ökade till 8,3 procent, 2 procentenheter högre än förra året vid samma tid. Reportage av Pontus Mattsson och samtal med Linda Pärlemo ansvarig för yrkesanalyser på arbetsförmedlingen.

Uttar Pradesh
I Indien pågår parlamentsval, utspritt på flera valdatum under en månads tid. I dag har väldiga delstaten Uttar Pradesh med 190 miljoner invånare röstat. Vår korrespondent Nils Horner besökte i dag en liten by i delstaten, där många som gick och röstade inte hade hade några förhoppningar om politikerna de väljer kommer att göra något för dem.

G8-länderna håller miljömöte
Miljöministrarna för G8-länderna befinner sig i Syrakusa på Sicilien och diskuterar klimat och biologisk mångfald. I morgon avslutas mötet, men kommer G8-länderna att kunna enas kring ett nytt internationellt klimatavtal? Samtal med Sveriges miljöminister, Andreas Carlgren, som befinner sig på mötet och Sveriges Radios korrespondent, Fredrik Wadström, om hur Ryssland resonerar.

Programledare: Mari Forssblad och Lotta Malmstedt
Producenter: Olof Sjölander och Anna Landelius

olof.sjolander@sr.se   anna.landelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".