1 av 5
Anders Holmberg
2 av 5
3 av 5
Monica Saarinen
4 av 5
Dåliga ekonomiska tider kan gynna det ryska kommunistpartiet. Foto: Fredrik Wadström.
5 av 5
Sverige och Finland: Vägskäl 1809.

Temadag om Finland, ryska kommunister och om en arbetslös volvoarbetare

15.03-16.45

Om Finland
För 200 år sedan förlorade Sverige sin östra del och en ny stat föddes, Finland. Hör Sveriges Radios temadag den 28 april. Då skildras och undersöks vägval och banden mellan Sverige och Finland - förr, nu och i framtiden.
Mia Torikka, arbetar bland annat som språklärare, Thomas Lundin, artist, radio- och TV-profil och Gunvor Kronman, brobyggare mellan Sverige och Finland medverkar.
Programledare på plats i Finland är Monica Saarinen.
Bengt Lindroth
är reporter/sidekick.

17.00-17.45

Våldtäktsanmälningar
Idag presenteras en rapport om europeiska våldtäktsanmälningar - En rapport som visar att det i Sverige anmäls överlägset flest våldtäkter. Är den svenska jämställdheten förklaringen till att Sverige ligger så högt?
Johannes Forssberg, ledarskribent Expressen, Åsa Regnér, generalsekreterare RFSU och Lotti Hellström, överläkare på avdelningen för våldtagna kvinnor på Södersjukhuset medverkar.

Ryska kommunister
På 1:a maj kommer det ryska kommunistpartiet att som vanligt demonstrera runt om i Ryssland. Men i år har partiet förhoppningar om att locka större skaror än på länge med sin kritik av den ryska regeringens hantering av den ekonomiska krisen. Tre och en halv miljon människor har blivit arbetslösa i Ryssland sedan augusti förra året, vilket betyder att den öppna arbetslösheten i landet nu är uppe i 10 procent. Det ryska kommunistpartiet är näst största parti i det ryska parlamentets underhus duman med 57 platser men ändå långt efter regeringspartiet Enade Ryssland med sin egna majoritet på 70 procent. Men nu ska premiärminister Putins regering utmanas är det tänkt.
Reportage av Fredrik Wadström.

Svininfluensa
”Svininfluensan har nått Europa”, ”tusentals smittade av svininfluensan” och ”över hundra döda av svininfluensan” - så löd några av veckans rubriker om svininfluensan som varit ordet på allas tungor. Det har varit gott om braskande rubriker de senaste dagarna.
Gunilla Jarlsbro som är professor i medievetenskap medverkar.

Arbetslös Volvoarbetare
Om krisen och luften som gått ur efterfrågan och de människor som finns bakom alla nedåtgående kurvor. I södra Västerbotten är 30 procent av IF Metalls medlemmar arbetslösa eller på väg att bli det. Ett av de företag som dragit ner mest är Volvo Lastvagnar i Umeå där två tredjedelar av arbetsstyrkan nu varslats. Studio Ett har följt Mats Lindström under några månader. Han varslades från Volvo i höstas och idag ser hans liv väldigt annorlunda ut.
Reportage av Agneta Johansson.

EU och alkohol
Inför EU-valet i juni driver flera partier frågan om införselkvoter för alkohol. Idag är det i praktiken fritt fram att som privatperson föra in hur mycket alkohol som helst, så länge man kan visa att det är för privat bruk. Något som bland annat kristdemokraterna vill ändra på - med återinförda införselkvoter.
Sofia Modig (KD), EU-parlamentskandidat och Christoffer Fjellner (M), EU-parlamentariker medverkar.

Programledare: Anders Holmberg och Monica Saarinen
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege
magnus.westberg@sr.se
helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".