1 av 5
Towe Matre
2 av 5
3 av 5
Mari Forssblad
4 av 5
Utbildningsminister Jan Björklund presenterar den nya gymnasiereformen vid en presskonferens på Rosenbad i Stockholm på tisdagen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
5 av 5
Volvoprotest i Göteborg. Foto: Erik Abel/SCANPIX

Volvodemonstration, Obama, den nya gymnasieskolan och migrationskaos i Calais

16.00-16.45

Volvodemonstration i Göteborg
Först ska vi till AB Volvos huvudkontor i Göteborg där volvoarbetare har samlats för att överlämna en namninsamling till företagsledningen, som en protest mot de varsel som Volvo AB lagt. Förra veckan blev det känt att företaget varslar ytterligare 1500 personer i fabrikerna i Göteborg och Umeå. Detta efter att 6500 personer redan tidigare fått besked om att de måste lämna sina jobb. Budskapet till ledningen är: ”Dra tillbaka varslen eller avgå”.
Vår reporter Anderas Kron finns på plats vid manifestationen tillsammans med IF-metalls representant Tomas Johansson. Mårten Wikfors, presschef AB Volvo medverkar också.

Obamas första tid vid makten
Hundra dagar har gått sedan president Barack Obama installerades. Förväntningarna på honom var enorma och tilltron till hans löften om förändring - change - stark. Hur har han hittills levt upp till förväntningarna och vilka löften har han lyckats uppfylla? Och vilka misslyckanden har han gjort under de viktiga första hundradagarna på sin post?
Cyndee Peters, amerikansk artist boende i Sverige, Erik Åsard, statsvetare och USA-expert, Billy Mc Cormac, Timbro och Ginna Lindberg, korrespondent medverkar.

Oppositionens skuggbudgetar
Vi granskar oppositionens skuggbudgetar, om det bara handlar om överbudspolitik eller om det är ansvarsfulla reformer i kristid.
Reportage av Pontus Mattsson.

17.00-17.45

Den nya gymnasieskolan
Alliansens nya gymnasieskola med högre krav på de högskoleförberedande och färre krav på de yrkesförberedande programmen ska få eleverna att sluta hoppa av skolan. Men oppositionen håller inte med och tycker att den nya utformningen leder till mindre valfrihet och en krångligare gymnasieskola.
Utbildnings- och skolminister Jan Björklund och Rosanna Dinamarca (V) medverkar.

Partigrupperna i Europaparlamentet
Det ska handla om partigrupperna i Europaparlamentet. I en serie inslag ska vi berätta om grupperna, först ut är den konservativa och kristdemokratiska gruppen EPP som är parlamentets största. Där sitter bl a moderater och kristdemokrater från Sverige.
Reportage av Willy Silberstein.

Samtal med Carl-Magnus Johansson, svensk statsvetare på plats i Warsawa.

Den nya Ipredlagen
Lagen som ska göra det lättare för upphovsrättsinnehavare att sätta dit fildelare. Den nya lagen har ju visat sig vara mindre effektiv än många kanske hoppats på. Med stöd i annan lagstiftning kringår vissa internetoperatörer lagen, genom att inte lagra datorernas IP nummer, som ju är förutsättningen för att man ska kunna spåra fildelarna. Men redan i höst kommer en ny lag som kanske täpper till hålet.
Daniel Westman, doktorand i rättsinformatik och Jon Karlung, VD Bahnhof medverkar.

Migrationskaos i Calais
Om papperslösa som vill från den franska kuststaden Calais till Storbrittannien. Och sedan Röda korsets migrantcenter stängdes 2002 har situationen med papperslösa migranter som vill till England blivit ohållbar, enligt stadens borgmästare. De hundratals migranterna har varken tillgång till dusch, toalett eller tak över huvudet. Och det är nästan helt och hållet upp till stans hjälparbetare om migranterna klarar sig, hjälparbetare som riskerar både fängelse och böter genom att hjälpa dem.
Reportage av Anja Sahlberg.

Programledare: Mari Forssblad och Towe Cho Matre
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Karin Wickström
jorgen.huitfeldt@sr.se
karin.wickstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".