Demokrati på distans, Dawit Isaak och EU:s partigrupper

16.00-16.45

Kampanjen Dawit Isaak
I förmiddags gick chefredaktörerna för några av Sveriges största tidningar till Eritreas ambassad på Lidingö och lämnade över en lista med över 200.000 namnunderskrifter. Kravet från chefredaktörerna är att Dawit Isaak ska släppas från det fängelse där han suttit i 2780 dagar. Frågan är hur regimen reagerar på all uppmärksamhet. Finns risken att prestigen blir ännu större? Samtal med Esayas Isaak, bror till Dawit och Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

Demokrati på distans.
Om drygt en månad är det dags för 375 miljoner väljare i 27 medlemsländer att rösta i EU-valet. Men i Sverige är det få som vet om att det är val på gång, eller ens bryr sig om det. Var ligger ansvaret för det svala intresset för valet till EU-parlamentet? Och till vilka riktar sig EU:s kampanjer? Hör statsvetaren Magnus Blomgren, EU-kandidaten Håkan Malm, den engagerade ungdomspolitikern Katja Isacsson och en av Piratpartiets kandidater Camilla Westrin.

EU:s partigrupper
I Studio Etts serie om dom olika partigrupperna i EU-parlamentet har vi idag kommit till den Liberala gruppen. Där sitter idag två svenska partier; Folkpartiet Liberalerna och Centerpartiet. Reportage av Willy Silberstein.

17.00-17.45

Styckmordet och sanningen
Vi ska diskutera ett av Sveriges mest uppmärksammade rättsfall, det 25 år gamla styckmordet. Ska ett vävnadsprov från en numera avliden man lösa mordgåtan? Samtal med Per Lindeberg, författare till ”Döden är en man”, Magnus Söderberg, chef för klinisk patologi på Karolinska Universitetssjukhuset och Lars Borgnäs, författare till ”sanningen är en sällsynt gäst”.

”Ge oss Sverige tillbaka”
Om lite drygt en månad är det val till EU-parlamentet i Sverige. Undersökningar visar att svenskarna blir allt med positiva till det svenska medlemskapet men fortfarande är en är en fjärdedel av svenskarna i huvudsak mot Sveriges medlemskap i EU. Sverigedemokraterna är ett av de partier som vänder sig till dessa väljare och i lördags inledde partiet sin kampanj inför valet. ”Ge oss Sverige tillbaka”, är budskapet. Reportage av Pontus Matsson.

Varför ska grisarna slaktas?
Tvångsslakten av Egyptens 250 000 grisar har idag fortsatt, med motivationen att de utgör en hälsorisk. Men de koptiska soparbetare som livnär sig på grisuppfödning protesterar. De menar att åtgärderna är ett led i förföljelserna av den kristna koptiska minoriteten. Hur ser kopternas situation ut idag i Egypten? Vad ligger egentligen bakom grisslakten? Medverkande: Samuel Rubenson, professor i Kyrkohistoria Lunds Univeristet och Cecilia Uddén, Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent.

Tornugglan
Få fåglar är så mytomspunna som tornugglan. Den är känd framför allt för sitt läte, som i fågelböckerna beskrivs ”som ett dödsskri” eller ”som när någon får en kniv i ryggen” - i folktron såg man den ljusa ugglan som ett spöke. I Sverige är tornugglan nästan utdöd, men i Skåne och på Öland håller flera grupper och privatpersoner på att sätta upp holkar till den för att locka den tillbaka som svensk häckfågel. Reportage av Lotta Malmstedt.

Berlusconis skilsmässa
Den italienske premiärministern Silvio Berlusconis skilsmässa har blivit hett stoff i italienska medier. Hans fru har tröttnat på hans svaghet för unga snygga tjejer. Själv säger han att han, och hans fru, är offer för en komplott från oppositionen Samtal med Peter Loewe, DNs korrespondent i Italien.

Programledare: Monica Saarinen och Erica Dahlgren
Producenter: Jörgen Huitfeldt och Märet Öman
jorgen.huitfeldt@sr.se maret.oman@sr.se