Hur fungerar EU-parlamentet och tidningsdöden

16.00-16.45

Barn får livvakt
Efter flera år med våld och mobbning har oroliga föräldrar på Gäverängeskolan i Ockelbo nu tagit saken i egna händer. För att garantera barnets säkerhet har de anlitat en egen livvakt som följer barnet under dagen i skolan. Hör barnets styvpappa, utbildningschefen i kommunen berätta.

EU-parlamentet
Denna vecka sammanträder EU-parlamentet för sista gången före valet den 7 juni, och Studio Ett är på plats i Strasbourg och sänder direkt. Om hur parlamentet fungerar, och varför det måste flytta mellan Bryssel och Strasbourg? Lena Ek, (C), Anna Heed (S), Anders Wijkman, (KD) och Helena Goudin, (JL) samtliga EU-parlamentariker medverkar.

17.00-17.45

Tidningsdöden
På New York Times sänks lönerna och hemma i Sverige får hundra personer gå från Aftonbladet. Lågkonjunkturen slår till med kraft mot dagspressen när allt fler väljer nätet istället för papperstidningarna. Vad kommer det här att innebära för svensk och internationell dagspress i framtiden? Anna Serner, vd Tidningsutgivarna och Peter Wolodarski, chef ledarredaktionen DN deltar.

Kvinnor i krig
”Du kan glömma ditt barn - kvinna i krig”. Så heter en ny bok av SVD-journalisterna Christina Waldén och Malin Hoelstad. Den handlar om hur kvinnor blir offer i krig och inte minst om det sexuella våld som nästan alltid följer med väpnade konflikter. Christina Waldén medverkar.

Autism
Under början av 2000-talet pågick en debatt i Sverige om mässlingvaccin kunde framkalla autism. Och på platser som Södermalm i Stockholm och Järna utanför Södertälje valde många föräldrar att inte vaccinera sina barn. Men de senaste åren har flera stora forsknings studier visat att mässlingsprutan som barn får då de är 18 månader inte framkallar autism. Men i Rinkeby i Stockholm har oron kvarstått. 30% av föräldrarna vägrar låta sina barn vaccineras. Vår reporter Katarina Gunnarsson besökte BVC i Rinkeby.

Nordirland
Efter en ny våg av politiskt våld i Nordirland den här våren med ihjälskjutna soldater och en mördad polisman så präglas den brittiska provinsen av oro och ytterligare hot. Återigen syns fler beväpnade polismän på gatorna. SR:s Londonkorrespondent Maria Eksedler har varit i katolska områden, där en del av de republikanska terroristorganisationerna sägs ha starkt stöd.

Programledare: Anders Holmberg och Camilla KvartoftProducenter: Anders Diamant och Magnus Westberg
anders.diamant@sr.se magnus.westberg@sr.se