1 av 6
Anders Holmberg
2 av 6
3 av 6
Camilla Kvartoft
4 av 6
"Kosterhavet, Sveriges första nationalpark med marin inriktning". Foto: Helén Palmqvist Novik
5 av 6
Bymöte om hur man odlar ekologiskt te
6 av 6
Studio Ett i Strasbourg, Susanne Palme, Camilla Kvartoft och Magnus Westberg

EU-parlamentet sammanträder, framtidens jordbruk

16.00-16.45

Studio Ett i Strasbourg
EU-parlamentet sammanträder för sista gången före valet i juni, och flera viktiga frågor är uppe till omröstning. I Studio Etts sändning från EU-parlamentet i Strasbourg diskuteras det omdebatterade telekompaketet, föräldraledighet, och EU:s gemensamma asylpolitik. Gäster är Gunnar Hökmark (M), Olle Schmidt (FP), Inger Segelström (S), Carl Schlyter (MP) och Eva-Britt Svensson (V).

Framtidens jordbruk
Ett storskaligt, effektivt, högteknologiskt jordbruk, där genmodifierade grödor spelar en viktig roll. Det är nödvändigt om maten ska räcka till en växande befolkning, och om jordbruket dessutom ska bidra till energiförsörjningen. Det menar Annika Åhnberg, tidigare jordbruksminister, i en rapport om det globala jordbruket. Men det finns de som är betydligt mer pessimistiska än så, som menar att framtidens jordbruk inte har en chans att mätta en växande befolkning. Reportage av Sven Börjesson.

17.00-17.45

Ska Tjeckien fälla EU?
Idag röstar överhuset i Tjeckiens parlament om Lissabonfördraget - EU:s nya grundlag. Tjeckien är sista land, förutom Irland att rösta om fördraget. Irländarna har som bekant sagt nej i en tidigare folkomröstning. Där väntas en ny omröstning i höst. Men just nu fokuserar övriga EU-länder på Tjeckien. Ett nej här skulle innebära en ytterligare och fördjupad kris för grundlagen och för EU-systemet. Samtal med Calle Ruster, frilandsjournalist och Ekots reporter Willy Silberstein.

Sveriges första nationalpark under havsytan
I höst invigs Sveriges 29:e nationalpark. Men det är inget glest befolkat naturområde som man kanske tror. Hit kommer 100 000 personer om året, de flesta under den korta sommarsäsongen, Det handlar om Kosterhavet, havet kring Kosteröarna utanför Strömstad och Tanum, Sveriges första nationalpark under havsytan. Reportage av Helén Palmqvist Novik.

Diskussion om sexköpslagen
Flera av de politiska ungdomsförbunden diskuterar just nu sexköpslagen. Och både inom centerns, folkpartiets och moderaternas ungdomsförbund växer nu opinionen för att avskaffa lagen och göra det fritt fram att köpa sex. Samtal med Per Pettersson LUF Storstockholm och Jenny Sonesson, ordförande i Liberala kvinnor i Stockholm.

Kinesiska tebranschen i kris
Nergången i den kinesiska ekonomin griper omkring sig och sprider oro ända upp i Yunnanprovinsens svårtillgängliga bergsbyar. Där har fattiga bönder satt sitt hopp till teodling, men den kinesiska tebranschen har upplevt sin egen krasch. Vår Kinakorrespondent Hanna Sahlberg besökte ett teföretag som hoppas kunna rida ut krisen genom att hålla fast vid ekologisk och rättvisemärkt produktion.

Sjukvårdsrådgivning
En treåring dog till följd av sjuvårdsrågivningens felaktiga råd. Men hur mycket kan man egentligen förlita sig på diagnoser och sjukvårdsråd på telefon? Vi pratar med Staffan Blom från socialstyrelsen och Charlotte Björkman från sjukvårdsrågivningsföretaget Medhelp.

Programledare Anders Holmberg och Camilla Kvartoft
Producenter: Magnus Westberg och Helena Giege

magnus.westberg@sr.se helena.giege@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".