1 av 4
2 av 4
Odd Clausen
3 av 4
Monica Saarinen
4 av 4
Ung man handlar på systembolaget. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Stängda systembutiker, kriminalteknik, surfa privat på arbetstid, svensk styrka till Adenviken

16.00-16.45

Centerstämma
Vi ska till Örebro och den pågående Centerstämman där partiledaren Maud Olofsson hållit tal nu på eftermiddagen. Partiet som förlorat en fjärdel av sina väljare sedan valet.
Samtal med Pontus Mattsson, inrikesreporter SR, som är på plats i Örebro.

Stängda systembutiker visar ny trend?
Förra torsdagen var alla Lunds systembutiker stängda. Det var politikernas åtgärd för att försvåra det urartade valborgssupandet i staden. Och det finns andra små tecken på att Sverige och andra länder börjar överväga ökade restriktioner som ett medel att komma åt alkoholens avigsidor. T ex förslag om tidigare stängningstider på svenska krogar och minskad fri införsel av alkohol, och i vårt grannland Danmark vill man höja lägstaåldern för alkoholköp.
Studio Ett sänder från Stadsparken i Lund och diskuterar vilka åtgärder som är möjliga och rimliga i alkoholpolitiken.
Mats Helmfrid, kommunalråd (M) Lund, Mats Glans, alkoholprevention Malmö, Anna Carlstedt, vice ordf IOGT/NTO och Maria Larsson, folkhälsominister medverkar.

Kriminalteknik har fått ett rejält uppsving
Bland annat tack vare den populära TV-serien CSI, där just kriminaltekniken står i fokus. CSI, som betyder brottsplatsundersökning, finns till och med på flera gymnasielinjer runt om i landet. Och i deckarförfattaren Varg Gyllanders nyutkomna bok ”Somliga linor brister”, är det varken utredaren eller journalisten som står i centrum som så många gånger förr - utan just kriminalteknikern.
Reportage av Elin Olsson.

17.00-17.45

Livstidsdom blev 10 år
I Aftonbladets artikelserie om kvinnor som mördats av sina egna män, framgår idag att Högsta Domstolen i en vägledande dom för 2 år sedan mildrat straffet för mord i nära relationer. Enligt Aftonbladets granskning fick många av förövarna livstids fängelse innan HD:s dom och efter domen bara i allmänhet bara 10 års fängelse.
Johan Munck, ordförande i Högsta Domstolen och Jim Halvarsson, kammaråklagare, Göteborg medverkar.

Jacob Zuma
På lördag installeras Jacob Zuma som Sydafrikas fjärde president sedan landet blev en demokrati. Hans väg till makten har kantats av skandaler, som han på ett nästan övermänskligt sätt har övervunnit. Det är med en viss bävan och nervositet som sydafrikanerna ser fram emot de kommande fem åren. De flesta undrar fortfarande vilken politik han kommer att föra. Och korruptionsanklagelserna och det tidigare våldtäktsmålet hänger fortfarande som ett orosmoln över hans huvud.
Reportage av Margareta Svensson.

Får man surfa privat på arbetstid?
Häromdan blev det känt att 7 anställda på Luftfartsverket avskedats, sedan det blivit känt att de surfat på porrsidor på internet under arbetstid. De anställda hade ägnat en stor del av sin arbetstid ute på nätet, mellan 25 och 75% av arbetstiden. Men hur mycket får man surfa, om man nu får surfa överhuvudtaget? Reglerna är olika på olika arbetsplatser. Och spelar det nån roll vilka hemsidor man besöker?
Lars Bäckström, Arbetsrättsjurist Almega och Fernando Alvarez, förhandlingschef på Migrationsverket medverkar.

Samt ett reportage av Anton Karis.

Svensk styrka till Adenviken
I dagarna beger sig en svensk styrka ner till Adenviken utanför Somalia, för att freda området från pirater. 152 personer på tre fartyg ska framför allt se till så att FN:s mattransporter når fram till behövande i Somalia. Och det är ett farligt område de ska till, över 30 fartyg har kapats hittills i år.
Reportage av Andreas Kron.

Samtal med Shane Quinn, Liv och Fredinstitutet, Somaliakännare.

Programledare: Monica Saarinen och Odd Clausen
Producenter: Anders Diamant och Odd Clausen
anders.diamant@sr.se
odd.clausen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".